Cukrovku jednou půjde zcela vyléčit, ale je to hodně vzdálená budoucnost, říká přední český diabetolog Milan Kvapil

20. listopad 2016

O tom, že máme cukrovku 2. typu, nemusíme třeba 10 let vůbec vědět. To je podle profesora Milana Kvapila, předního českého diabetologa, také důvod, proč mnozí pacienti přicházeli do ordinací lékařů pozdě a s komplikacemi - třeba s infarktem nebo mozkovou mrtvicí.

Existuje mnohočetná léčba diabetu, ale ten i tak zůstává doživotní nemocí. V léčbě samotné musí lékařům pomoci sám pacient: „Bohužel, většina pacientů s diabetem 2. typu má chorobu, která se zhoršuje s časem. V tom je velké nebezpečí, protože pacienta přestane po čase bavit chodit na kontroly a léčit se. Příznaky nemusí být výrazné, ale vyšší hladina cukru tělo stále poškozuje,“ varuje profesor Kvapil.

Kolem 90 % pacientů má cukrovku 2. typu, která vzniká podle Milana Kvapila na základě dědičných předpokladů: „Většina pacientů řekne, že jeho blízcí příbuzní, většinou rodiče nebo babička s dědečkem, měli tzv. stařeckou cukrovku. Předpoklady se dědí a o tom, jestli se objeví cukrovka v 50, 40 nebo 70 letech rozhodne životospráva. Pokud je někdo obézní a nepohybuje se, tak je vysoká pravděpodobnost, že se cukrovka objeví mnohem dříve.“

Podívejte se na video a dozvíte se, jakou životosprávu by měli mít pacienti s cukrovkou nebo co čekají odborníci od Národního diabetologického registru:

V léčbě diabetu stále dochází k vývoji. Profesor Kvapil připomíná třeba tzv. inkretinovou léčbu formou tablet nebo injekcí, nebo že existují léky, kterými lze dosáhnout toho, že pacienti přebytečný cukr vymočí. Ne všechny druhy léčby jsou ale vhodné pro každého pacienta.


S alkoholem je to asi tak, že pokud je pacient dobře léčen a nemá žádné závažné komplikace, tak podle všech rozumných názorů malé množství alkoholu denně, to znamená zhruba 2 deci suchého vína nebo jednoho frťana, neublíží. Pokud je to skutečně pro zlepšení pohody a nálady, tak spíše život prodlouží. Prof. MILAN KVAPIL

Člověk, který trpí diabetem 2. typu, by neměl kouřit. Jeho léčba souvisí i s dietou. Podle Milana Kvapila ale nelze všem pacientům nastavit stejná pravidla. Základní teze je jíst spíše častěji, ale profesor Kvapil vychází nejprve z toho, že se pacienta ptá, jak se stravuje. Následně se doporučí úpravy, které budou pro pacienta dlouhodobě přijatelné.

Dočkáme se někdy toho, že cukrovku půjde zcela vyléčit? „Všichni v to doufáme. Nevím, jestli se toho dožiju, ale když se zamyslíme, tak určitě ano – diabetes 1. typu snad nějakými biotechnologiemi nebo genetickými manipulacemi. U diabetu 2. typu se hledá taková cesta, aby se jednou léčba nastavila a pacient nemusel chodit na pravidelné kontroly. Ale je to hodně, hodně vzdálená budoucnost,“ uzavírá profesor Kvapil.

Jak funguje tzv. inkretinová léčba a jaké jsou další trendy v moderní léčbě cukrovky? Co je to paradox obezity? A jak je při léčbě důležitý spánek? Poslechněte si celý rozhovor s profesorem Milanem Kvapilem. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.