Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu-19. Kde se nechat očkovat v Libereckém kraji

18. červenec 2022 15:58

Od 18. července 2022 se mohou čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19 nechat očkovat všichni lidé starší 18 let, kteří byli přeočkovaní před více než čtyřmi měsíci.  Jaký je o očkování zájem v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

První den, kdy bylo možné nechat se přeočkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19, nebyl zájem příliš velký. Lidé se podle doporučení ministerstva zdravotnictví mohou nechat očkovat u praktických lékařů. Tam se o této možnosti zatím informovali spíše ojediněle.

Například v ordinaci praktického lékaře ve vratislavickém obvodu Andreje Sanočkina redaktorce Českého rozhlasu řekli, že byla 18. července teprve druhá, kdo se ptal. Minimální zájem potvrdila i šéfka krajského sdružení praktiků Zuzana Kofferová.

Praktičtí lékaři by sice očkovat čtvrtou dávkou proti covidu-19 mohli, ale protože vakcíny výrobce dodává jen ve velkých baleních, muselo by mít zájem víc lidí najednou, aby ordinace vakcínu mohly nejprve objednat a pak také vyočkovat. Objednat ji kvůli jednomu člověku znamená vyhodit zbytek, protože otevřené balení nelze uskladnit.

Podle sdělení ministerstva zdravotnictví se lidé od 18. července mohli nechat očkovat bez registrace v očkovacích centrech. Ta už ale dříve kvůli nízkému zájmu utlumila činnost. Centra v Libereckém kraji jsou v provozu jen několik dnů v týdnu. V Jablonci nad Nisou dokonce přes prázdniny očkují jen jednou za šest neděl.

Podle krajského zdravotního rady Vladimíra Richtera z ODS se například první dávkou přišlo od začátku července 2022 očkovat v celém kraji jen asi 40 lidí, pro třetí dávku si přišly za poslední dva týdny (k 18. červenci) necelé dvě stovky zájemců. U třetí dávky sice zájem podle Richtera mírně stoupl, podle něj je to ale zřejmě tím, že se očkuje jen v omezených časech, například v Liberci jen ve středu a v pátek, a zatím pouze po registraci. Na čtvrtou dávku bude možné se zaregistrovat až po 15. srpnu.

Český rozhlas oslovil všechny tři nemocnice v Libereckém kraji, kde se aktuálně proti covidu-19 v kraji očkuje, tedy v Liberci, Jablonci nad Nisou a Jilemnici. Ve všech odpověděli, že o možnosti rozšířit provozní dobu možnosti budou uvažovat v případě velkého zájmu.

V jablonecké nemocnici navíc začnou očkovat po pauze až 5. srpna, je tedy možné, že budou brát i zájemce bez registrace. Situace se může měnit a lidé by proto měli sledovat stránky jak nemocnic, tak i centrálního registru, který najdou na stránkách ministerstva nebo Libereckého kraje.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související