Čtrnáct dní slunka a máme jedinečný ročník, říká sommeliér Martin Žůrek

16. září 2017

Ryzlink Rýnský a Vlašský, Pinot Blanc, Sylván, Chardonnay. To jsou nejlepší české odrůdy podle Martina Žůrka, sommeliera vinařství Spielberg, které vyhrálo soutěž Vinař roku 2017. Špatně ale na tom nejsme ani u červených vín – stoupáme především s Frankovkou a Pinot Noir, k Bordeaux ale máme stále ještě daleko.

Jak vlastně poznáme správné a kvalitní víno? „Na začátku by měla být především kvalitní sklenička,“ vysvětluje a zároveň dodává, že samotné víno by mělo být správně nechlazené – červené mezi 12 a 15 stupni, bílé standardně mezi 4 až 8 stupni.

„Víno by mělo vonět a chutnat, je to dáno tím, k čemu se podává, záleží na atmosféře,“ říká s tím, že v létě pít těžká červená vína není nejpříjemnější.

Poslední dobou se lidé vrací k lehčím, svěžím vínům třeba i se šroubovacím uzávěrem – na korku se už tolik netrvá. „Lidé si čím dál více kupují a pijí víno k obědu a k večeři, začínají více sledovat, co se k čemu hodí,“ nastiňuje nové trendy a důvody, proč v Česku roste spotřeba vína.


Jako dodavatelé do prestižních restaurací v centrech velkých měst máme odezvu, že naše vína turistům chutnají. Je otázkou času, kdy se prosadíme na zahraničních trzích, je to spíše otázka obchodní. Martin Žůrek

Stále také věří, že ročník 2017 bude stejně vynikající jako ročník 2015 a 2016. „Teď bychom potřebovali, aby 14 dní svítilo slunko, a bude to jedinečný ročník,“ podotýká.

Tím, že kořeny révy jsou hluboko, tak nedostatek vody příliš nesužuje, nevýhodou je, že za sucha nemají vosy co jíst a napadají hrozny. Největší hrozbou by ale byl dlouhodobý déšť a teplota pod 10 stupňů. „Čím déle bude pršet, tak hrozny mohou začít hnít,“ dodává.

autoři: pst , prh
Spustit audio