ČSSD doporučila svým poslancům, aby schválili program schůze k Čapímu hnízdu

19. březen 2016

Poslanci ČSSD by měli podpořit program mimořádné schůze Poslanecké sněmovny ke kauze Čapí hnízdo. Doporučilo jim to předsednictvo strany po svém jednání. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD musí hnutí ANO okolnosti případu vysvětlit.

Přestože předseda hnutí ANO Andrej Babiš čelí kritice kvůli možnému dotačnímu podvodu, chce vedení ČSSD v současné koalici podle premiéra pokračovat.

„My jsme přesvědčeni o tom, že kauza hnutí ANO Čapí hnízdo poškozuje vládní koalici a domníváme se, že hnutí ANO by tuto věc mělo urychleně řešit a mělo by tuto věc vysvětlit,“ řekl Sobotka.

Pro mimořádnou schůzi chtějí zvednout ruku také lidovci. Andrej Babiš pak doporučil poslancům hnutí ANO, aby ji i oni podpořili.

„Nevidím důvod, proč bych rezignoval, já jsem nic špatného neudělal, já jsem nic neukradl, já jsem nikoho nepodvedl, já nemám problém se obhájit,“ dodal Babiš.

O mimořádnou středeční schůzi Poslanecké sněmovny kvůli Čapímu hnízdu požádala opozice. Případ vyšetřuje policie a Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Farma patřila do roku 2007 nebo 2008 do koncernu Agrofert předsedy hnutí ANO a ministra financí Babiše. Poté byly akcie převedeny na anonymní firmu, aby farma jako malá společnost na evropskou dotaci dosáhla. Po několika letech, v nichž musela dodržovat dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Kauza Čapí hnízdo
autor: lej
Spustit audio