ČOI loni udělila za předváděcí akce pokuty za skoro 30 milionů. Ty nejvyšší za agresivitu

4. březen 2016

Organizátoři předváděcích akcí loni dostali od České obchodní inspekce (ČOI) celkem 258 pokut za skoro 30 milionů korun. Inspektoři loni zjistili nedostatky u osmdesáti procent kontrolovaných akcí. Jednalo se zejména o nenahlášení akce a nekalé obchodní praktiky.

ČOI loni provedla celkem 420 kontrol, nedostatky konstatovala u 339 z nich. Nejčastěji prodejci dostali pokutu za to, že předváděcí akci inspektorům dopředu nenahlásili.

„Na druhém místě jsou pak nekalé obchodní praktiky, kdy vám například tvrdí, že zboží má takové a takové vlastnosti, například pokud jde o vaše zdraví, a fakticky je nemá. Anebo docházelo také i k agresivním obchodním praktikám, kdy vás třeba zavřou na místě a řeknou, že nemůžete jít domů, dokud si něco nekoupíte. Tak právě za to padly ty nejvyšší pokuty,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Více než polovinu ze zmiňovaného počtu kontrol provedli inspektoři z Prahy a středních Čech.

Co se prohřešků týká, procentuálně nejvíc jich zjistil inspektorát pro jižní Čechy a Vysočinu – z 39 kontrolovaných akcí byl u 36 nějaký problém.

Nejlepší procenta hlásili inspektoři ze západu Čech – Plzeňského a Karlovarského kraje – a severovýchodu republiky – Moravskoslezského a Olomouckého kraje, i v tomto případě však byly nedostatky veliké – chyby byly u víc než poloviny akcí.

Co se sankcí týká, ty největší dopadly na společnost PNEUBOTKY, s. r. o., kde souhrnná vše pokut činila 5,3 milionu. Druhou nejpostiženější je TZ Transport, s. r. o., které inspektorát uložil zaplatit téměř čtyři miliony.

Pokuty za více než více než milion pak dostalo ještě dalších pět společností.

Organizátoři předváděcích akcí - nejvyšší pokuty v roce 2015
autoři: ČRo , rok
Spustit audio