Co znamená modrý klín na české vlajce a který stát má na té své kalašnikov? Odpovídal vexilolog Petr Holas

9. srpen 2016

Pokud někoho fascinují vlajky, určitě ví o existenci vědy zvané vexilologie, která se jimi zabývá. Množství vlajek defilovalo třeba na nedávném zahájení letních olympijských her v brazilském Riu, ne vždy se ale povede vlajku pověsit správně.

Chybují v tom i Češi, jak připomíná předseda České vexilologické společnosti Petr Holas. Mezi nejčastější „prohřešky“ patří nedodržení rozměru modrého klínu, nebo to, že vlajka visí obráceně. „Pokud vyvěšujeme prapor na budově, při pohledu na ni by bílý pruh měl být vlevo. Je to odvozováno od heraldických zvyklostí, čestnější strana je vlevo,“ říká Holas.

Česká vlajka v současné podobě byla schválena Národním shromážděním 30. března 1920 – Česká vexilologická společnost usiluje, aby byl tento den slaven jako významný den. Předtím mělo Československo stejnou vlajku jako Polsko.

Proč byly zvoleny zrovna modrá, červená a bílá? „Zmiňuje se, že modrá, bílá a červená byly barvy vlajek dohodových mocností. Dále jsou považovány za tradiční panslovanské barvy, vycházejí tedy z vlajky Ruska. Ale modrá ve výkladu Česchoslovakistů byla interpretována i jako symbol slovenského trojvrší,“ vysvětluje Holas.


My jakožto národ nemáme moc rádi, když nás někdo do něčeho nutí. Vzhledem k tomu, že po zhruba 40 let byla povinnost vyvěšovat v den státního svátku státní vlajky Československa i SSSR, neseme si určité dědictví dodnes a neradi vlajky vyvěšujeme takříkajíc z donucení. Petr Holas k otázce, proč o státních svátcích Češi příliš nevyvěšují státní vlajku

Česká státní vlajka se hojně objevuje ne o státních svátcích, ale hlavně během sportovních událostí, například mistrovství světa v hokeji. Naopak ve Spojených státech můžeme vidět jejich státní vlajky na všech možných i nemožných místech, včetně třeba misky s pochutinami, dává příklad Petr Holas.

Vlajky mají svůj počátek ve vojenství, kde odlišovaly jednotky – na evropském kontinentě měly první prapory římské legie. Mezi nejdéle používané vlajky patří švédská, dánská a rakouská, všechny shodně z 13. století. A jednou z nejkurióznějších je zase vlajka Mosambiku, která má na sobě obrázek samopalu kalašnikov.

Vlajka Mosambiku
autoři: vbi , jpr
Spustit audio