Co umí program Pátrač? V Česku vyvinutý software usnadňuje policistům hledání ztracených lidí

22. únor 2022 08:58

Hledání ztracených lidí by mohlo být v Česku jednodušší a rychlejší. Umožní to nově vyvinutý software s názvem Pátrač. Jako jedni z prvních ho používají policisté i v Královéhradeckém kraji. Kromě nich se na programu podíleli například i vědci z České zemědělské univerzity v Praze. 

Pátrač dokáže třeba svolat nejbližší kynology nebo vypočítat nejpravděpodobnější místo, kde by pohřešovaný mohl být. Software už pomohl při prvních ostrých akcích.

Čtěte také

„Takže jsem spustil Pátrače.“ Jsme v takzvaném velitelsko-štábním vozidle. Což je velká modrá dodávka, taková pojízdná kancelář, a z té policisté záchranné akce řídí.

Spolu se mnou je tu Vladimír Makeš z královéhradecké krajské policie. Právě on byl u vývoje softwaru Pátrač od začátku. „Jedním ze základních požadavků bylo, aby byl co nejinteraktivnější a nejjednodušší. Aby prostě ulehčil práci.

Na stole před námi je několik notebooků. Nad námi obrazovka, na které už vidíme i mapy. „Ano, tohle je software Pátrač.

Čtěte také

Na startu každé akce velitel vyplní 6 základních věcí. Třeba to, kdy a kde byl pohřešovaný viděný naposledy, jestli je to malé dítě nebo člověk trpící Alzheimerovou chorobou.

Na základě toho dokáže systém, i s ohledem na náročnost daného terénu, vypočítat, kam a s jakou pravděpodobností se ztracený mohl dostat.

Celou oblast pak rozdělí do sektorů. To, co dříve trvalo i několik hodin, je teď hotové za pár vteřin. „Hodně jsme používali software od navigací, kde jsme to ručně kreslili.

Jakou roli hraje čas při hledání ztracené osoby?

„Většinou zásadní. Buď mají ti lidé zdravotní problémy nebo psychické. A tam jde potom hodně o život.

Pátrač dokáže i svolat nejbližší kynology, kteří mají atest na hledání pohřešovaných. „Tímto tlačítkem je vyzve. Je vidět, že přišla výzva.

Velitel akce má pak přesný přehled o tom, který sektor už byl prozkoumaný. A to díky tomu, že hledači mají buď mobilní aplikaci a nebo GPS přístroje.

Čtěte také

Ty můžou mít nejen kynologové, ale na obojku také přímo psi.

„Trasuje se tak pohyb psa, který pracuje na volno kolem psovoda. Může se pohybovat kolem nás na několik desítek až stovek metrů. Sledování obojku nám ukazuje, kde se pes skutečně pohyboval a kam bychom se mohli ještě podívat. Tedy co dosud nebylo fyzicky propátráno, na jaké oblasti je třeba se dál soustředit, popisuje psovod královéhradecké krajské policie Michal Záruba, se svým belgickým ovčákem Rastym.

Takto dává najevo, když pohřešovaného najde. Software Pátrač začínají postupně využívat jednotlivá krajská policejní ředitelství. Pomohl třeba loni na podzim na Domažlicku, kdy se do hledání německé dívky zapojilo 600 lidí. Našli ji za dva dny.

Čtěte také

„Tam se objevilo slepé místo, kam psovodi ještě nedošli a právě tam pohřešovaná byla. Líbí se mi, když se vytvoří věc, která je užitečná, používá se a společnosti slouží, říká hlavní řešitelka projektu Helena Chaloupková z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze.

Vývoj programu trval několik let. Díky tomu vědci získali třeba i nová data o pátracích psech. „Pro nás je důležité sledovat ta zvířata. Co s nimi vlastně dělá dlouhodobá zátěž. Byli jsme poměrně překvapeni, co takový pes vydrží. Jde samozřejmě o trénované psy, kteří jsou přes tři hodiny v terénu, a pak jim stačí jen hodinová přestávka, aby nabrali opět sílu, jako na začátku pátrání.

Software Pátrač se neustále zdokonaluje. Vývojáři například doplňují statistiky o akcích v minulosti, aby výpočty byly stále přesnější.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související