Co se skrývá pod názvy bura, jugo či maestral?

20. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

V našich předpovědích počasí čtete často názvy větrů jako bura, jugo či maestral. Jaké jsou a co od nich můžete očekávat? Město Split odkoupilo 41 kreseb z poloviny 19. století, které vytvořil viktoriánský architekt Tomas Graham Jackson. Záhřebští policisté chytili trojici mladých lidí, kteří u sebe měli drogy za 150 tisíc kun.

V našich předpovědích počasí čtete často názvy větrů jako bura, jugo či maestral. Bura je chladný nárazový vítr. Ten jen nebezpečný, protože fouká z vnitrozemí směrem na moře, takže se proti němu těžko vrací. Kromě toho se zvedá náhle a skoro vždycky přináší těžké mraky a déšť.

Druhý nepříjemný vítr je jugo. Jak název napovídá, je to vítr jižní. Tento teplý vítr většinou přináší parné a dusné počasí. Místní tvrdí, že z něj bolí hlava. Jugo je nebezpečné v průplavech, které jsou často orientovány ze severu na jih.

Příjemný je maestral, vítr vanoucí z Itálie. Zvedá se většinou až odpoledne a je to teplý suchý mírný vítr. Chorvatští pomorci ale rozeznávají až 25 druhů vzdušného proudění na Jadranu.

Město Split odkoupilo 41 kreseb z poloviny 19. století, které vytvořil viktoriánský architekt Tomas Graham Jackson. Slavný dobrodruh putoval po Dalmácií a Istrii a během své cesty vytvořil kolekci těchto akvarelů a kreseb. Na nich zachytil města jako jsou Šibenik, Dubrovník, Hvar či Split.

Záhřebští policisté chytili trojici mladých lidí, kteří u sebe měli drogy za 150 tisíc kun. Dva mladíci a jedna dívka ukrývali ve svých zavazadlech zhruba 800 gramů amfetaminu, 200 gramů hašiše a několik gramů marihuany.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa. Benzín i nafta bez přívlastku EURO jsou naopak tak o 30 lip levnější.

Nevěříme, že byste v neděli sehnali otevřenou pobočku banky, ale pro informaci: Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,31 kuna a za 100 slovenských korun 18,96 kuna. Za euro dostanete 7,20. Tyto kurzy berte jako orientační, protože bankám platíte ještě provizi a směnárny mají ohledně kurzu zcela volné ruce, takže se může výrazně lišit.

Doprava

Na dálnici A1 ze Splitu směrem do Záhřebu je před jižním portálem tunelu Sveti Rok, tedy směrem na Záhřeb 4,5 km dlouhá kolona. Ucpává se také kasírka Lučko u Záhřebu, kde budete popojíždět 4 km, než budete moci zaplatit. Čeká se i na kasírce Ivanja Reka, taktéž u Záhřebu. Tam je půl kilometrová fronta. Silný provoz je na všech silnicích směrem do vnitrozemí, nemáme ale hlášeny žádné další zácpy nebo čekání.

Hraniční přechody: V Macelji a Pasjaku je na výjezdu kolona dlouhá 1,5 km. Čeká se i na některých přechodech v oblasti řeky Sávy. Všechny ostatní přechody jsou bez čekání. Trajekty plují podle řádu.

Počasí

V pondělí 21. srpna bude v Chorvatsku oblačno s přeháňkami a někde i bouřkami. V Dalmácii místy velmi silný déšť. Foukat bude bura - vítr, který vane z vnitrozemí směrem na moře. Ranní teploty na Jadranu 17-24, denní 23-29, v jižní Dalmácii až 33 stupňů.

Předpověď pro jachtaře: Upozornění - dnes ještě na moři možnost mlhy. Zítra naproti tomu na středním a severním Jadranu možnost bouře. Jinak severozápadní vítr 4-10 uzlů. Na samém severu Jadranu bura. Moře na 2-3, viditelnost 10-20 km, v případě mlhy i méně než 1 km.

Předpověď pro další dny: V Dalmácii v úterý a středu jasno, teploty kolem 27 stupňů. Oblačnost a přeháňky by se měly objevit zase ve čtvrtek. To samé platí pro Istrii, s tím, že teploty budou asi o dva stupně nižší.

autoři: Saskia Mišová , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu