Co s uprchlíky v Evropě? Můžou obohatit naši gastronomii, myslí si Pavel Maurer

13. září 2015
Glosa Pavla Maurera

Uprchlíci – to je v současné době často skloňované téma. A málokoho z nás asi napadne, že bychom se od nich mohli něco naučit, jak přibližuje známý gastronaut Pavel Maurer

Všichni teď pořád mluví o uprchlících a stejně vůbec nikdo z nás netuší, co se vlastně v budoucnu stane. Jak to všechno dopadne? Před 15 lety, když ještě toto téma nebylo tak žhavé, koupil v obchodě nenápadnou tenkou knížečku s titulem Pohled do hrnce uprchlíka.

Tehdy mi to připadlo jako zajímavá a poměrně exotická četba. Stála 59 korun a je na ní napsáno, že „koupí této knihy přispějete částkou 15 korun do fondu Centra pro otázky migrace a Poradny pro uprchlíky“. Vyšla ve velmi malém nákladu, celkem skromně graficky upravená a na laciném papíru. Nenapadlo mě tehdy ani omylem, kolik toho dnes o uprchlících uslyším a uvidím. Říkám si, jak nesmírně důležité bude vědět, co vlastně jedí, co mají rádi a co jejich žaludky třeba neumějí zpracovat.

Čtěte také

Myslím, že knížka je už dávno rozebrána, a tak namátkou uvedu několik receptů. Třeba se budou hodit. Jde o recepty pokrmů, které v letech 2000 až 2002 vařily uprchlice v miniaturních táborech v naší zemi, aby zpestřily český jídelníček specialitami, které jim chutnají.

Například zeleninová polévka z Ghany obsahuje rýži, mrkev, fazole a hovězí kost. Na placky zvané „čepekš“ potřebujete podle čečenského receptu mouku, vejce, zelené koření, máslo a smetanu. Pak v této kuchařce najdete chačapuri z Arménie, vareniky z Ukrajiny a Běloruska a též něco z Angoly a také z Afghánistánu. Je přesně vidět, z jakých zemí se k nám uprchlíci po troškách trousili.

polévka, jídlo

Recepty jsou to zajímavé, jenže neobsahují ani jeden návod na to, co si máme počít v nastalé situaci. Určitě něco nevymyslím, a tak se budu držet alespoň přesvědčení, že i uprchlíci mají svoji kuchyni, svoje speciality a svou kulinární čest. Pevně věřím, že v budoucnu obohatí evropskou a světovou gastronomii novými recepty a také zkušenostmi, jak přežít v těžkých podmínkách.

Program pro uprchlíky, to přece nejsou jen náklady, ale také zajímavá investice do budoucna. Jsem přesvědčen, že se od nich můžeme, a to nejen v gastronomii, mnohému přiučit.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio