Co přinesl rok 2020 v ekonomice? Přesvědčili jsme se o vazbách v byznysu a ceně lidského života

29. prosinec 2020

Rok 2020 změnil více, než se na jeho začátku čekalo, a zásadní krizí si prošly a stále ještě prochází prakticky všechny ekonomiky světa. „Tento rok nás donutil podívat se zblízka na to, jak to funguje v ekonomice. Dosud jsme to nevnímali, ale teď jsme se o vazbách mezi různými typy byznysu přesvědčili na vlastní oči. Kdo s kým obchoduje, od koho co kupuje a teď nemůže, protože to měl zakázáno, nebo se ten byznys prostě zastavil,“ říká ekonom Michal Skořepa z České spořitelny.

Český rozpočet se v roce 2020 zadlužil jako nikdy v minulosti a půl bilionu, který si vláda půjčila, možná dost dobře letos ani nestačí utratit. Na jaře se prakticky zastavil průmysl a zavřely se na čas dokonce i automobilky. Společnosti v Česku akceptovaly ve velkém home office nebo sdílená pracovní místa.

Čtěte také

„Byl to ojedinělý rok. Myslím, že to byla velká facka, velký šok pro nás všechno, mnozí se probrali do úplně jiné reality. Teď už všichni chápeme, že pocovidová realita bude v mnoha aspektech jiná,“ myslí si hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Nadále ale platí, že nezaměstnanost v Česku patří k nejnižším v Evropě a ceny nemovitostí jsou podle České národní banky stále nadhodnocené a zásadně neklesají. Objem hypoték bude za letošek rekordní.

Ekonom Skořepa si ale přece jen myslí, že společnosti otevřel rok 2020 oči ještě v jedné oblasti: „Myslím si, že platí, že je třeba zvažovat cenu lidského života, a není možné stavět zdraví úplně na začátek, ať to stojí, co to stojí. Ochrana zdraví, ochrana životů má nějaké náklady a je potřeba neustále zvažovat, jestli nezacházíme příliš daleko na jednu, nebo na druhou stranu.

Jak letošní rok dopadl na různé druhy byznysu? Poslechněte si speciální souhrn ekonomických událostí v roce 2020.

autoři: Tomáš Lysoněk , Václav Pešička , kac
Spustit audio

Související