Co přinese nový rok 2020? Na priority jsme se zeptali krajského hejtmana i primátora Hradce Králové

3. leden 2020 08:46

Závazky a předsevzetí do nového roku si dává nejen řada z nás, ale v určité míře to platí i o úřadech. Ty mají jasno o svých prioritách a projektech. A reportér Tomáš Lörincz se za vás zeptal, co je právě tím předsevzetím do letošního roku pro Krajský úřad Královéhradeckého kraje a také pro město Hradec Králové.

Co bude v letošním - mimochodem volebním - roce tématem číslo jedna u krajského úřadu?

Čtěte také

Jednoznačně je to doprava. Hejtman Jiří Štěpán z ČSSD bude příští týden ve čtvrtek jednat s ministrem dopravy o změnách termínu dostavby dálnice z Hradce Králové přes Jaroměř až k polským hranicím, tady ale zůstává otázkou, jestli jednání k něčemu povedou a jestli bude v silách kraje rozhodnutí ministerstva ještě změnit.

Důležité bude podle hejtmana také letos definitivně doladit termín a další podrobnosti dálničního sjezdu a obchvatu u Jaroměře. A pak další dopravní téma: kraj byl proti zavedení mýtného na silnicích prvních tříd a podle hejtmana začíná v těchto dnech důkladně monitorovat situaci.

PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D. v rozhlasovém studiu

„Já jsem velmi zvědav, co první týdny na silnicích ukáží. Zda řidiči hledají levnější trasu a nebo upřednostní tu stávající, přestože bude zpoplatněna. Kraje odmítly v rámci Asociace krajů toto zpoplatnění, protože podle mého názoru bychom neměli klást překážky pro to, aby kamionová doprava mohla volně projet tím krajem," říká Jiří Štěpán.

Pokud by se během několika týdnů nebo měsíců kraji podařilo posbírat data o tom, že kamióny skutečně mýto neplatí a místo toho se vydaly na nezpoplatněné silnice druhých nebo třetích tříd, byl by to podle hejtmana další argument pro znovuzavedení debaty na toto téma.

A jaké priority má pro letošní rok radnice v Hradci Králové?

Podle primátora Alexandra Hrabálka z ODS čeká město práce na řadě projektů.

Čtěte také

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zamítl připomínky k inteligentnímu dopravnímu systému za bezmála 300 miliónů korun, který by měl v nejbližších letech zjednodušit dopravu ve městě. Radnice tak má volné ruce a může v projektu pokračovat.

Právě inteligentní dopravní systém je jednou z priorit, říká primátor Alexandr Hrabálek.
„Čeká nás podpis smlouvy se zhotovitelem a práce, které s tím budou souviset. A nebude jich málo. Ale věřím, že se to podaří zvládnout. Nejdůležitější ze všeho je, že se zdá, že nepřijdeme o dotaci zhruba 170 až 180 milionů korun."

Možná už v letošním roce by mohlo město stihnout nejen podpis smlouvy, ale i instalaci prvních částí hardwaru - tedy nových semaforů. Po dokončení by inteligentní dopravní systém měl umět například upřednostnit záchranáře, autobusy a trolejbusy MHD v případě kolon a součástí bude i několik úsekových měření rychlosti, která ve městě zatím chybí.

Kateřinu Siniakovou, letošní dvojnásobnou vítězku Grand Slamu, přijal primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek

Mezi další priority patří fotbalový stadión, kde podle primátora pokročily přípravné práce na nové soutěži už tak daleko, že v březnu by město mohlo tendr vypsat.

Radnice bude dál pracovat na přípravách oprav Benešovy třídy, kde město v těchto dnech dál shání souhlasy jednotlivých vlastníků bytů. A začít by letos měla další část oprav Velkého náměstí - schodiště nebo podloubí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související