„Co kdybych radši umřel?“ Po rozvodu rodičů stojí dítě na dvou židlích, netrhejte ho na kusy, varuje odbornice na vztahy

16. únor 2022

Lidé k ní prý chodí obvykle až tehdy, když vztahy končí. „Když ve vztahu zpomalíme, uvědomíme si spoustu věcí. Co je řešitelné, je dobré řešit, co je neřešitelné, to přijmout, a co je patologické, to opustit,“ říká sociální pedagožka a koučka Milena Mikulková, která se zabývá vztahy mezi partnery.

Rozvod, nebo restart?

Jak kdy. Já jsem velkým zastáncem vztahové údržby, která říká, že vztahy nejsou zadarmo. Není možné při svatbě říct „ano“ a potom za 56 let říct, že se nic nezměnilo. My zrajeme, vztah zraje… je to makačka.

Čtěte také

Jedna z vašich posledních knih se jmenuje Hlavu vzhůru po rozvodu. Co to dělá s dětmi, když se rodiče po rozvodu nedokážou dohodnout?

Děti přežijí konflikt, když vidí, že rodiče jsou schopni se usmířit. Co ale děti velmi nedobře nesou, je bagatelizace nebo kamuflování ve stylu „do toho ti nic není“. Jejich základní potřebou je vidět svoje rodiče spokojené. A když nevidí rodiče spokojené, tak přemýšlejí o tom, jak to udělat – jestli nabídnout své problémy, aby se rodiče spojili, nebo se úplně uzavřít.

Právě to jsou pro mě asi nejnáročnější situace, kdy rodiče říkají: „Naše děti to berou úplně v pohodě, jsou v pořádku...“ Ale když potom mluvíte s dítětem, tak vám řekne, že toho rodiče mají až nad hlavu a nechce jim přidávat starosti. A to je zdvižený prst.

Snažíme se také o edukaci rodičů v porozvodové situaci, kdy se dnes opravdu velký prostor nechává tomu, ať si dítě řekne samo, co by chtělo. A děti jsou pak extrémně přetížené. Mohu to ilustrovat na příkladu z předminulého týdne, kdy holčička postavila rodinnou konstelaci, ve které byla máma se svým dítětem z jiného vztahu a táta s dalším dítětem z jiného vztahu. Ona stála uprostřed a říkala: „Jak já se mám rozhodnout?“ To bylo desetileté dítě, zhroucené z té zodpovědnosti, z toho, aby nikomu neublížilo!

Po rozvodu dítě stojí na židlích mezi rodiči, takže ho v podstatě trhají. Nechtějí, ale dělají to. Je to síla. A když tohle rodiče zažijí na vlastní kůži, tak prostě řeknou: „Toto já svému dítěti dělat nechci.“

„Už by se neměli o co hádat“

V knize Hlavu vzhůru po rozvodu jsou dětské věty, které se mi nečetly snadno...

Milena Mikulková, vztahová poradkyně

Snažila jsem se vybrat věty, které jsou ještě únosné, protože některé vás zasáhnou tak, že na ně není odpověď.

Můžete mi jednu říct?

„Myslíte, že kdybych umřel, že by naši byli v klidu? Už by se asi neměli o co hádat.“

Jak úspěšně provést restart manželství? A jak „správně“ projít rozvodem, když se restart nepovede? Poslechněte si celý rozhovor s Milenou Mikulkovou. 

autoři: Lucie Výborná , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.