Co jíst v horkých dnech? Na svíčkovou zapomeňte, radí Pavel Maurer

14. červen 2014
Glosa Pavla Maurera

Také se vám po obědě klíží oči a nejraději byste v parných dnech zavedli siestu? Možná jste si k obědu dali příliš těžké jídlo. Co jíst, když venku panují horka?

Minulý týden bylo děsivé vedro. Do toho jsem se právě vrátil ze slunné Andalusie, kde bývá v červnu na slunci i přes 45 °C, jenže oproti počasí u nás mi to tam připadalo jako na Sibiři. Co si myslíte, že je tím nejvhodnějším jídlem pro naše bříška a těla, když na nás padnou tropické teploty? Jste si jisti, že to víte?

Myslím, že v naší kotlině to není jasné, když sleduji, jak v horkých letních dnech nabízejí restaurace bezmyšlenkovitě a bezostyšně svíčkovou, vepřo knedlo zelo a tak dále. Považuji to za ztrátu jejich gastronomické sebekontroly a zdravého rozumu.

Čtěte také

Osobně zkonzumuji skoro všechno, ale po svíčkové na smetaně je mi v letních měsících fakt dost těžko a nejraději bych si po takovém obědě šel lehnout. Jenže spánek po obědě, to se u nás v pracovní dny oficiálně nepraktikuje.

U jižních národů se ovšem s naprostou samozřejmostí počítá, že v odpoledních vedrech si jdou všichni po obědě lehnout, pracovat se začíná až v podvečer. A to si musíme ještě připomenout, že oni jedí poměrně lehce – hodně zeleniny, ryby, lehce stravitelná jídla, která respektují okolní klima, a sezónní suroviny. Kdyby spořádali k obědu guláš, vepřovou pečeni nebo smetanovou omáčku, už by je ten den nikdo neprobudil.

Co vám chci sdělit na téma horko a jídlo? Moje doporučení je jednoduché. Jděte na trh nebo do obchodu, kupte si vše čerstvé a upravte to co nejlehčím způsobem. Trochu omezte tuky, zvláště pak živočišné, přidejte na talíře více zeleniny a ovoce. Když už maso, tak jeho úpravu příliš nekomplikujte.

03143712.jpeg

A také si dejte něco dobrého k pití. Rozmixovaná okurka, citrónové nebo pomerančové nápoje jsou na místě. Otevřou póry ve vaší pokožce a bude se vám lépe dýchat. Pokud máte zralý rybíz nebo angrešt, můžete udělat čerstvé šťávy k pití.

Toužíte pokrmy spárovat s vínem? Pamatujte, že naši lokální vinaři jsou vynikající především v bílém a růžovém. I když mě za to producenti vína nebudou mít rádi, ve velmi horkých dnech doporučuji: dejte si do sklenky průměrného suchého vína klidně kostku ledu. Rychleji se uvolní aroma a osvěží vás.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio