Co je tatar, kyčka, čugár aneb velikonoční Radiožurnál

5. leden 2015
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Pascha, Easter, ईस्टर, Pascua, Ostern, Pâques, Uskrb, Πάσχα, Cásca. Příchod jara oslavují lidé bez rozdílu náboženství. Velikonoční vysílání Radiožurnálu patří všem našim posluchačům.

Velikonoce slavíme po jarní rovnodennosti a z křesťanského pohledu je to oslava smrti a vzkříšení Ježíše Krista.

„Křesťanské velikonoce především vycházejí z židovské paschy, ale zapadají také do palety pohanských zvyků a svátků, ale jaksi nepřímo a druhotně,“ říká otec Romuald Štěpán Rob z římskokatolické farnosti u kostela sv. Jiljí v Praze. Židovský svátek Pesach bývá spojován s oslavou odchodu Izraelitů z Egypta, který připomíná vysvobození člověka z otroctví.

Na Radiožurnálu vám připomeneme, proč se svátky velikých nocí slaví, jaká je jejich historie. Zaměříme se také na tradice a náboženské souvislosti jednotlivých velikonočních dní. Příspěvky si můžete znovu poslechnout nebo přečíst na zpravy.rozhlas.cz.

sobota 23. dubna
V Křesťanském týdeníku se vás od 9 hodin budeme snažit inspirovat sváteční atmosférou a tématy, o kterých nemáte během roku čas přemýšlet. Uslyšíte také řadu známých osobností z české duchovní sféry.

Večer po 22. hodině bude hostem Doteků víry katolický kněz Vladimír Málek, ředitel Pastoračního střediska při Arcibiskupství pražském. Mluvit bude například o specifickém napětí Bílé soboty a tajemství čekání na událost, která je prastará a přitom stále nová: zmrtvýchvstání Krista. Zamyslíme se také nejen nad náboženskou stránkou Velikonoc, ale i na jejím prolnutí s úvahami o pocitech a roli současného člověka, o jeho údělu, hledání a nadějích.

Velikonoční nádivka

neděle 24. dubna
V 8.20 hodin si na téma Velikonoc a rozjímání poslechněte pravidelnou Glosu Dominika Duky, arcibiskupa pražského.

V nedělním Zápisníku zahraničních zpravodajů budeme, kromě jiného, mluvit o Velikonocích. Sice už asi budeme mít všechno navařeno, připraveno, ale třeba se ještě na poslední chvíli budete chtít inspirovat italským kulinářstvím. Vypravíme se například i do Nizozemska. Dozvíte se, že tulipánová země slaví příchod jara na květinovém korzu. Městy na západě projíždí alegorické vozy vyzdobené sochami z tulipánů, hyacintů a všech možných voňavých jarních květin. Začínáme v 10 hodin.

Ve 12 hodin přednese papež Benedikt XVI. své velikonoční poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) a to podstatné z něj se na Radiožurnálu dozvíte i vy.

Od 21 hodin místo tradičního Radiofóra vysíláme velikonoční koncert Jesus Christ Superstar – část divadelního záznamu, který byl pořízen v únoru 1995 v Divadle Spirála v Praze u příležitosti 200. představení české verze muzikálu.

Nedělní Doteky víry pak po 22. hodině přinesou reflexi velikonočních témat pro současného člověka. V diskusní části – Výzvách přítomnosti – si budeme povídat s Janem Blahoslavem Láškem, spisovatelem a děkanem Husitské teologické fakulty UK.

pondělí 25. dubna
Celý den vám na Radiožurnálu budeme ve svátečním schématu (program jako ve všední den, ale bez Ozvěn dne ve 12 a 18 hodin, Dvaceti minut Radiožurnálu a Stalo se dnes) přinášet zpravodajství ze všech koutů republiky o tom, jak slavíme svátky jara a znovuzrození. Příspěvky ve zvukové a textové podobě doprovázené obrázky najdete na našich webech a portálu zpravy.rozhlas.cz.

Židovské Velikonoce

O Velikonočním pondělí bude v Praze po třítýdenní opravě znovu spuštěn známý Staroměstský orloj. V 10 hodin si moderátorka Daniela Karafiátová bude povídat s Hostem Radiožurnálu restaurátorem Petrem Skálou, který má údržbu a opravu unikátního hodinového mechanismu orloje na starosti.

Velikonoční zvyky v Česku…

V Čechách, na Moravě a ve Slezsku patří k oslavě jarních svátků kromě dalšího jasná „klasika“ – vajíčka (malované vařené i vyfouknuté kraslice), pečení sladcí beránci, mazance, čokoládoví zajíčci a dopolední výšup pomlázkou.

Slovo pomlázka vychází ze staročeského pomlazení – tedy omlazení. A z nějakého záhadného důvodu převažuje zvyk, že jsou to ženy, kdo má být omlazován :-) S jistou dávkou sarkasmu řečeno je vlastně ono pomlazení symbolem zájmu mužů o ženy. I když v některých oblastech si totéž „užijí“ i muži – odpoledne se pomlázek chopí ženy, které zase jinde muže polévají studenou vodou.

Jiný kraj – jiný mrav. To platí i pro různé názvy pro pomlázku. Třeba na Chodsku se jí říká dynovačka, na Opavsku kyčka, na jižní a střední Moravě ji znají třeba pod názvem mrskút, mrskačka nebo tatar. Mezi další známé názvy patří také žíla, metla, švihačka nebo čugár.

…a v zahraničí

V USA přes noc velikonoční zajíc všude možně poschovává barevná vajíčka, která pak děti ráno hledají. V Norsku mají také vajíčka, ale i poněkud morbidně zábavný zvyk – vyšetřování vraždy – a je jedno, jestli o tom zrovna čtou v knize, dívají se na detektivky v televizi nebo se účastní novinové soutěže s tématem pátrání po vrahovi.

Velikonoční zajíčci v Německu

V Anglii mají takový zajímavý zvyk: ženy přivážou muže na židle. A aby se muž osvobodil, musí se finančně vykoupit. Ve Španělsku jsou pořádány tradiční velikonoční průvody provázené oživlými příběhy z Bible.

V Irsku se na Boží hod velikonoční tančí v ulicích a tanečníci soutěží o koláče. A u našich německých sousedů zase pálí velikonoční ohně. Nám nejbližší národ – Slováci – slaví podobně jako Češi. A v Austrálii mají všecko opačně – totiž přesně o Velikonocích u nich začíná podzim a Velikonoce jsou tam největším svátkem – dokonce ještě větším než Vánoce.

O podstatě Velikonoc, jejich částečně pohanském původu, liturgiích, biblických textech, ale i třeba tradičních receptech se dozvíte více na specializovaných stránkách.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio

Více z pořadu