Co dělat, když na Jadranu prší

11. srpen 2007
Zprávy

Proměnlivé počasí, které v těchto dnech panuje na jadranském pobřeží, se má udržet ještě nejméně do pondělí. Pak se mají teploty zase zvyšovat a od středy by měla být obloha bez mráčku a teploty by se měly pohybovat kolem 30 stupňů.

Máme pro vás několik tipů, co dělat, když není počasí na koupání. Začněme na Istrii. Zajímavý může být výlet do Puly, kde stojí velmi zachovalá římská aréna, dnes sloužící jako amfiteátr a koncertní síň.

V Rijece doporučuji navštívit Přírodovědné muzeu. Mají otevřeno, narozdíl od jiných muzeí, i v neděli od 9 do 15 hodin. Od pondělí do pátku pak můžete muzeum navštívit mezi devátou a devatenáctou hodinou. Za vstupné utratíte 10 kun. Najdete tu sbírky motýlů, výstavu o geologické historii Jadranu a také tu mají akvárium. Muzeum najdete v Parku Vladimira Naroze blízko Místodržitelského paláce.

V Makarské můžete zajít do Malakologického muzea, kde mají sbírku více než tří tisíc mušlí a lastur. V neděli ovšem mají zavřeno. Od pondělí do soboty je otevřeno od 10 do 12 a od 17 do 19 hodin. Muzeum najdete v ulici Franjevački put.

V Dubrovníku jsou také zajímavá muzea, ale nezkoušejte je hledat na webové stránce tamního turistického sdružení - tedy Turističke zajednice. Stránky jsou velmi špatné a podle nich v Dubrovníku žádná muzea ani galerie nejsou. V této perle Jadranu však můžete navštívit Kulturně historické muzeum, které se nachází na adrese Pod dvorom 3. V neděli je otevřeno od 9 do 13 a v ostatní dny také od 16 do 17. Najdete tam expozici keramiky, textilií, nábytku a dobových fotografií.

Kulturní život:

V městském muzeu v Trogilu vystoupilo "Divadlo tváří v tvář" s představením "Kočka na rozpálené splitské střeše". Co by chorvatskému nastudování asi řekl Tennessee Williams, který napsal tuto divadelní hru, v jejíž filmové podobě excelovali Liz Taylorová a Paul Newman?

Kurzy:

Za jedno euro byste měli dostat 7 kun a 24 lip - například v Privredne bance Zagreb. Za českou bankovku s Karlem IV. by vám měli dát 25 kun a 37 lip a za sto slovenských korun 21 kun a 20 lip. Nutno ovšem počítat s tím, že si banky berou provizi až dvě procenta. Pro výhodnější výměnu hledejte směnárny, které nabízí kurzy vyšší než 7,23 kun za euro bez provize.

Pohonné hmoty:

Pokud chcete načerpat plnou nádrž na cestu zpět do Česka nebo na Slovensko, buďte klidní. Benzín stojí na stanicích firmy INA stále stejně, tedy 8 kun za litr. Naftu koupíte za 7,56 za litr.

Dopravní informace:

Jako každý letní víkend je na chorvatských dálnicích velmi silný provoz, zvláště na A1 Záhřeb-Split a A6 Záhřeb-Rijeka. Automotoklub žádá řidiče o trpělivost a upozorňuje, že není dovoleno předjíždět odstavným pruhem. Policie má pohotovost a pokuta by vás mohla přijít draho - velmi draho.

Na dálnici A1 stojí kolona před tunelem Mala Kapela směrem do vnitrozemí. Směrem k moři kolona není. U dalšího tunelu Svati Rok je oboustranná kolona u severního vjezdu, tedy směrem na pobřeží. Na Jadranské magistrále jsou časté kolony, hlavně na obchvatu Rijeky.

Další kolony čekají řidiče před mýtnými branami: při výjezdu z A1 u brány Lučko před Záhřebem a na A2 směrem k hraničnímu přechodu Macelj do Slovinska před mýtnou bránou Trakoščan.

Počasí:

Proměnlivé počasí by se mělo postupně zklidňovat a oblačnost se má protrhávat. Ráno a dopoledne ještě čekejte místy přeháňky. I odpoledne se ale zřídka mohou vyskytnou krátké bouřky. Ráno bude na Jadranu 17 až 21 stupňů, odpoledne může teploměr ukázat až 28.

Jachtaři musejí počítat s tím, že na moři mohou potkat bouřku. Na severním a středním Jadranu bude skoro bezvětří. Na jižním Jadranu má vát jihozápadní vítr. Meteorologové upozorňují, že na otevřeném prostranství jižního Jadranu může moře dosáhnout až stupně 4 - tedy mírně rozbouřené.

autor: pan
Spustit audio