Co bude platit pro žáky, kteří odmítnou testování? Povinnost nosit ochranu úst a nosu nebo zákaz cvičení a zpívání ve školách

17. srpen 2021

Celkem tři povinné antigenní testy čekají na žáky a zaměstnance škol v první polovině září, a to 1., 6. a 9. září. Výjimku budou mít prvňáčci, kteří se budou poprvé testovat až 2. září. Ministři zdravotnictví a školství v úterý také upřesnili, jaká pravidla budou platit pro ty, kteří testování odmítnou.

Žáci, kteří odmítnou testy, nebudou moct ve vnitřních prostorech školy cvičit nebo zpívat. Po celou dobu, kdy budou ve škole, budou také muset nosit roušku nebo respirátor. Výjimku budou mít děti, které trpí závažnými zdravotními nebo psychickými problémy a mají potvrzení od lékaře.

Děti, které nebudou testovány, musí také při jídle a pití dodržovat odstup od ostatních. „Pokud jde o stravování – bude standardně probíhat podle všeobecných podmínek včetně podmínky šesti lidí u stolu. Pokud jde o děti, které nejsou testovány, tam je nutné, aby seděly od ostatních osob alespoň metr a půl a byl tam nějaký samostatný stůl,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pozitivní výsledek testu

Pokud bude mít žák pozitivní antigenní test na covid-19, škola informuje zákonného zástupce a žák musí ze školy odejít a podstoupit ještě přesnější PCR test. Doma musí zůstat také děti, které byly v kontaktu s pozitivně testovaným spolužákem dva dny před nebo dva dny po testu. Výjimku mají naočkované děti a ty, které v posledních 180 dnech koronavirus prodělaly. Podle ministra Vojtěcha nebude automaticky nařizována 14denní karanténa.

„To znamená – nebudeme na tuto dobu tzv. vypínat ony třídy, ale bude dostačovat, pokud děti, které byly v kontaktu s pozitivním žákem, absolvují PCR test. Pokud bude negativní, tak se budou moci vrátit zpět do výuky,“ upřesňuje Vojtěch.

Mimořádné opatření, které se týká testování ve školách, platí do 10. září. O tom, jestli se v testování bude pokračovat, se ministerstvo rozhodne na základě výsledků tohoto screeningového testování. Pokud na školách v jednom okrese bude víc než 25 pozitivních případů na sto tisíc provedených testů, bude testování pokračovat do konce září vždy jednou týdně.

Spustit audio