Cizinci do České republiky

9. prosinec 2003
Trendy

Pražské památky, pivo, hokej a hezké dívky - to jsou hlavní lákadla, která přitahují zahraniční turisty do naší země. Vyplývá to z výzkumu vládní agentury CzechTourism mezi 1800 turisty z 25 zemí. Podrobnosti ví Jaroslav Skalický.

O tom, že stojí za to naši zemi navštívit, přesvědčili dotazované cizince nejčastěji jejich příbuzní, přátelé a známí. Při dovolené získali následující dojem.

David Gladiš: Turisté Českou republiku vnímají jako takovou velmi klidnou, pohodlnou, pohodovou zemi, kde je nic extrémního nepřekvapí, která je vypočitatelná a vhodná pro takovou průměrnou dovolenou středního proudu, kde se nebudou muset příliš namáhat ani fyzicky, ani intelektuálně.

Na jednu stranu je to příjemné zjištění, ale zároveň také vysvědčení o tom, že je u nás docela nuda. O tom svědčí i výpovědi cizinců, že za golfem, dobrodružnými sporty, ale ani agroturistikou nebo cyklistikou by do Česka nejeli.

David Gladiš: Turistům tady chybí, a to nás překvapilo hodně v tom výzkumu, že nepovažují Českou republiku za zemi vhodnou pro nějakou sportovní, nebo přírodní dovolenou. Že vidí kolem nás země, které k tomu mají daleko lepší podmínky, nebo tak to alespoň ti turisté vnímají, taže tam si myslím že určitá rezerva je, protože my jistě tuto nabídku tady také máme a je třeba potenciální turisty s tím seznámit.

......říká dále ředitel agentury Czech Tourism David Gladiš.

50 David Gladiš: Jednoznačně nejvíce k nám jezdí turisté kvůli historii, architektuře, umění, do Prahy, do historických měst, na památky UNESCO. To je jednoznačně naše nejsilnější stránka a na té také chceme stavět všechny naše další aktivity, protože to k nám přiláká nejvíce turistů.

Také v turistice vládne konkurence. Při propagaci naší země v zahraničí s ním musí počítat i CzechTourism.

51 David Gladiš: Ten výzkum také ukázal, že největším konkurentem na turistickém poli je pro Českou republiku Rakousko. Prostě, když se turista rozhoduje kam pojede, tak nejčastěji se rozhoduje mezi Českou republikou a Rakouskem. Takže nám teď půjde právě o to, abychom se vůči Rakousku vymezili a našli si nějakou výhodu, kterou my máme a Rakušané nemají a je to do značné míry ta pohoda, klid a pohodlí, protože Rakousko tím, že jejich hory jsou příliš vysoké, tak to ty lidi může trošičku odrazovat, protože přece jenom když jdete do Alp, tak se dá očekávat, že se zapotíte, kdežto v našich horách můžete také sportovat, ale tak nějak klidněji a pohodlněji. Na druhou stranu rakouská města jako je Vídeň a Salzburg jsou také krásná města, ale jsou vnímána jako trošičku snobská města a města, kde se člověk necítí až tak příjemně a uvolněně, jako se může uvolnit třeba v Praze.

Poprvé v historii budou naši zemi propagovat v Evropě televizní obrazovky. Reklamu by měly před vstupem ČR do unie měly vysílat celoevropské kanály CNN, BBC, EuroSport a Discovery.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu