Cizinci a zimní turistika u nás

7. listopad 2003
Vaše téma

Někteří Češi se vydávají třeba na Antarktidu nebo Severní pól. Podívali jsme se na zimní cestování také z druhé strany. Tedy zda cizinci jezdí lyžovat k nám. Podle ředitele České centrály cestovního ruchu David Gladiše k nám ročně jezdí lyžovat přibližně 70 tisíc cizinců.

Gladiš: Jsou to hlavně Poláci, kteří služby na našich horách považují za velmi kvalitní a lepší než u nich. Pohraniční pohoří na české straně jsou tím pádem více využívána než na straně v Polsku.

Kromě Poláků k nám také hodně jezdí Slováci, Maďaři, Němci, Rakušané a také občas Holanďané.

Gladiš: Novinkou posledních let je zvyšování počtu turistů z Ruska, Krkonoše jsou pro ně nejbližší hory, kde se dá skutečně lyžovat.

Právě i velký příliv turistů na české hory paradoxně odpuzuje Čechy, kteří se radši i za vyšší sumu vydají na hory třeba do Rakouska. Cenově je to srovnatelné, což se nedá říci o službách, alespoň to tvrdí zkušený snowboardista Miroslav Vlček.

Vlček: Služby tam jsou nesrovnatelně lepší. Někdy se podaří v Rakousku hostitelům vybudovat skutečně snový snow park. Lyžaři počítají s více sjezdy za den a na horách u nás je podle nich mnoho lidí.

Ovšem někdo zase nedá na české hory dopustit. Že na českých horách lyžují spíše cizinci potvrzuje i Jiří Krejčí, ředitel sportovního areálu v Harrachově.

Krejčí: Řekl bych, že je u nás 40 procent Čechů a zbytek cizinců. Je to otázka delších pobytů a silnějších období, jako jsou vánoční svátky, Silvestr a únor.

V takzvaných silnějších obdobích je tedy více cizinců a ve slabších zase více Čechů, což je zcela logické, protože na sjezdovkách je více prostoru.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu