Čistit, nebo nečistit? I recyklovaná voda má svoji ekologickou stopu

11. únor 2021
Podcast Budoucnost R

Jak nakládat s odpadními vodami? Ani recyklovaná voda nemusí být 100% „udržitelná“. Každé čištění s sebou totiž nese dodatečné náklady a emise, vysvětluje Ondřej Beneš, obchodní ředitel pro rozvoj ve společnosti Veolia. 

Čtěte také

„Je otázka, zda se vyplatí posouvat parametry čištění vody dál a dál. Emise spojené s tím, že vyrobíte další chemikálii, mohou být ve finále horší než pozitivní dopad,” zdůrazňuje Ondřej Beneš.

Tyto váhy je podle něj proto třeba pečlivě nastavit, a to jak při čištění městských, tak průmyslových odpadních vod. „To, že z čištěné odpadní vody odstraním dalších 30 % odpadních látek, nemusí být ve finále pro životní prostředí dobré. Je to stejné jako u životního cyklu elektromobilu, které bere elektřinu ze sítě zásobované ze ‚špinavých‘ zdrojů. Dopad je pak samozřejmě horší než u auta na benzín,” vysvětluje.

Ekologická stopa recyklované vody

U vody je podle něj situace stejná. Vždy je zkrátka třeba pečlivě zvažovat, zda jsou externality čištění vody kladné, nebo záporné. „Dnes už není problém vyčistit odpadní vodu na vodu destilovanou. Ekologická stopa ale samozřejmě není dobrá. Voda se musí vyrobit přes čtyřstupňovou technologii, obsahuje ultrafiltraci, reverzní osmózu, dočištění přes aktivní uhlí a dezinfekci a také cestu autem. To není úplně ekologická věc.“

Hlavní rozdíl mezi balenou a kohoutkovou vodou je, že u kohoutkové nemáte auta, která je vozí do překladiště a ke klientům.
Ondřej Beneš

„Třeba u pražské čistírny je to logické. Když vodu upravím, budu ji přímo využívat na zavlažování, čištění ulic, na doplňování nádrží... Je to ekologické a rozumné. Pokud bych ji ale měl někam vozit autem nebo čerpat na velkou vzdálenost, není to environmentálně opodstatnitelné.“

Poslechněte si celý podcast Budoucnost R s Ondřejem Benešem.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související