Čisté přírody ubývá, dusí ji hromady plastů

12. prosinec 2018

Náš životní styl se projevuje i v těch nejzazších koutech Arktidy a Antarktidy. Odpadky v podobě PET lahví, plastových sáčků nebo polystyrenu se vyplavují na břehy pólů a budou tam ležet tisíce let.

Jen pro zajímavost. PET lahev nebo tetra-pak s hliníkovou fólií se v přírodě rozkládá 100 let. Jednorázové pleny 250 let a polystyren desetitisíce let.

Cestovatel, spisovatel a fotograf Oldřich Bubák právě dokončil knihu s názvem Póly planety – staré a nové. Je tam mnoho fotografií z velmi vzdálených a opuštěných míst. Bohužel těchto míst se odpadky dotýkají nejvíc. Není tam nikdo, kdo by je mohl uklidit.

Jsem stará škola, nepotřebuji k focení žádná kazítka, říká Oldřich Bubák

02461524.jpeg

Cestovatel Oldřich Bubák získal cenu Osobnost české fotografie pro rok 2016. Ocenění získal Od Federace evropských fotografů na základě úspěchu na světové soutěži, kde obsadil třetí místo za reportážní fotografii. Pro ocenění si musel zaletět až do Yokohamy. Úspěšný snímek zachycuje práci dělníků na lešení během stavby administrativní budovy na periferii Mníšku pod Brdy.

„Například na 82. rovnoběžce na severu Špicberk, kde břehy omývá Golfský proud. Ten vynese takové věci a v takovém množství, že nad tím člověku zůstává rozum stát. Ten pohled je velmi smutný a velmi špatně se mi to fotí. Hlavní roli hrají samozřejmě vyplavené plasty,“ říká Oldřich Bubák.

„S tím, co jsme zničili, už nic neuděláme. Pojďme chránit to, co zbylo. Svými fotografiemi v nové knize chci vtáhnout křeslové dobrodruhy do projektu, který by měl člověka kultivovat a vést ho k zamyšlení, co s tím. Opravdu potřebujeme každý den, a na každý nákup igelitovou tašku? Nebo musíme kupovat balenou vodu v PET lahvích, když nám teče lepší voda z kohoutku? Začněme u sebe. Podívejme se, co se děje za dveřmi našich bytů. Jak to vypadá v okolí,“ vysvětluje cíl svého projektu Oldřich Bubák.

Velké množství odpadu za sebou člověk nechává i ve velehorách (základní tábor, Mount Everest)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.