Čisté a spořádané Dánsko je nejpohostinnější z nordických oblastí. Ochutnejte místní gastronomické speciality!

30. červenec 2017
Glosa Pavla Maurera

Dánsko není pro našince tak úplně obvyklou turistickou destinací, ale pokud vás zajímá kvalitní a kreativní gastronomie, tuhle zemi si nemůžete nechat ujít. Dánsko omývá Severní a Baltské moře a je jakýmsi mostem mezi Německem a Skandinávií. Říká se o něm, že je nejvíce pohostinné ze všech nordických oblastí. Nevím zda je to pravda, ale vím, že Dánové jsou nesmírně hrdí na svou spořádanost, čistotu a ohleduplnost.

V Dánsku je prý 2x více prasat než obyvatel. Jsou největší vývozci vepřového v Evropě. Dánsko bylo také vůbec první zemí na našem kontinentu, která se rozhodla přestat ládovat vepře antibiotiky, aby si chemicky pojistila jejich zdraví. Po tomto hrdinském činu se zemědělci obávali, že začnou vymírat celá stáda, ale kvalita jejich vepřového masa se naopak dostala na světovou špičku.

Dánové své vepřové milují a jedí jej nejvíc z celé Evropy! Zkuste jejich tradiční pečenou kýtu s bylinkami a křupavou kůžičkou. Na ulicích pak často narazíte na stánky s párky a různými buřtíky, pokud budou mít i párek obalený ve slanině - tak ten bych rozhodně neminul.

K těm rychlejším a lacinějším jídlům určitě patří všudepřítomný “smørrebrød”, něco jako náš obložený chlebíček. Jenže tento vypadá trochu jinak. Na tenký krajíc celozrnného chleba servírují uzenou rybu, kachní prsa, maso, vejce, sýr nebo ředkvičky s karamelizovanou cibulí. Takto pestré bývaly u nás k mání chlebíčky v lahůdkách U Paukerta v Praze na Národní třídě.

Logo

Herringy neboli slanečky musíte v Dánsku ochutnat, protože jde o místní unikát. V této zemi asi neexistuje člověk, který by je nejedl. Je to jejich kulinární ikona a pokud byste měli možnost je mít přímo na ostrově Bornholm, tak připomínám, že nejžádanější jsou teplé, čerstvě vytažené z udírny.

V případě, že se v Dánsku chcete dotknout vysoké gastronomie, najdete v hlavním městě podnik Noma, dvakrát oceněný jako nejlepší restaurace na celé naší planetě. Nabídne vám reinkarnaci skandinávských pra-surovin, mas, bylin, lišejníků. Něco naprosto neobvyklého a zcela původního. Stůl si ovšem musíte rezervovat nejméně půl roku dopředu.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio