Čínské jednotky v Tibetu mají plnou pohotovost

10. březen 2009
Zprávy

Statisíce čínských vojáků a policistů rozmístěných v Tibetu jsou v pohotovosti. Kvůli 50.výročí protičínského povstání jsou od světa prakticky odříznuty i oblasti v sousedních provinciích obývané Tibeťany. Peking mimořádná opatření hájí snahou o udržení stability, Dalajláma na druhé straně viní Čínu z likvidace tibetského národa. Půl století života v exilu si připomínají také Tibeťané v indické Dharanmsale.

Podle svědectví obyvatel metropole Lhasy je v ulicích zatím klid, a to zejména díky všudypřítomným ozbrojeným policistům a vojákům. Incidenty nejsou hlášeny ani ze sousedních provincií. Buddhistické kláštery jsou totiž obklíčené a mnichům byly zabaveny mobilní telefony.

Někteří také byli v souvislosti s 50. výročím posláni do rodných měst, v některých případech i na převýchovu. Hnutí za svobodný Tibet v této souvislosti obviňuje čínské úřady, že od loňského roku stále zatajují osud 1200 Tibeťanů, kteří byli po březnových protestech zadrženi.

Čína dnes vyzvala Kongres Spojených států, aby odmítl připravovanou rezoluci k Tibetu. Podle Pekingu totiž část protičínsky zaměřených amerických zákonodárců odmítá uznat historii i realitu v himalájské autonomní oblasti.

Výročí si připomínají i tibetští uprchlíci z indické Dhamaramsaly

Půl století života v exilu si připomínají také Tibeťané v indické Dharanmsale, kde sídlí všechny exilové organizace včetně vlády, parlamentu i duchovního vůdce.

Jsme stále tady a náš boj za svobodu Tibetu nevzdáme! Takové je poselství tibetských uprchlíků z indické Dhamaramsaly. Městem prochází od rána procesí lidí, prakticky celá tibetská komunita je v ulicích. Lidé se scházejí, diskutují.

Se svým prohlášením vystoupil i dalajláma, který zopakoval cíl své politiky: úplnou autonomii Tibetu v rámci Číny. "Kromě zahraniční politiky a obrany chceme vše ostatní spravovat sami. To je naše představa autonomie," řekl dalajláma a ocenil podporu mezinárodního společenství boji Tibeťanů za nezávislost.

"Komunisté používají rafinované metody, aby nás umlčeli. Lidem vymývají mozky, zabraňují jim v přístupu k informacím, používají veškerou brutalitu, vězení, mučení...tibetskou duši ale nezničí", uvedl dalajláma.

autoři: mkp , mir , jma
Spustit audio