Číňané propadli deepfake aplikaci. Teď se bojí o peníze

6. září 2019

Aplikace Zao, která dokáže pomocí upravené reality vyměnit obličej někoho jiného za váš, slaví v Číně ohromný úspěch. Někteří uživatelé se ale obávají možného zneužití dat.

S čínskou mobilní aplikací Zao se můžete stát prakticky kýmkoli. Za použití fotografie, reálných videí a umělé inteligence totiž program dokáže vyměnit obličej někoho slavného ve videu za ten váš.

Tvář jako PIN

Uživatelé, kteří si dobře přečetli smluvní podmínky, ale zjistili, že zprostředkovatel si vyhrazuje právo volně nakládat se všemi použitými fotografiemi.

Čtěte také

Mezi Číňany tak nyní panují obavy z případného zneužití fotografií. Strach mají zejména kvůli oblíbenému způsobu placení – jako heslo pro platby se v zemi běžně používá právě sken obličeje.

Strach není na místě

Podle internetového giganta Alibaba, který pro platby používá právě skenování tváře, se ale lidé bát nemusí. Systém prý používá velmi sofistikované algoritmy, které dokážou rozlišit reálně snímaný obličej od fotek nebo takzvaných deepfake videí.

Tedy upravené reality, která je jen těžko rozpoznatelná. Mezi deepfake se řadí právě i Zao. Žádné podobné video podle zprostředkovatele plateb ale nedokáže ani vzdáleně systém oklamat. 

autoři: Matěj Štýs , marz
Spustit audio

Související