Čím scenáristu Šaška šokoval snímek Černí a bílí?

8. červenec 2003

O překvapení nejrůznějšího druhu není na filmovém festivalu v Karlových Varech nikdy nouze. Scenárista Václav Šašek se nám svěřil, že byl konsternován, když viděl v sekci Horizonty australský snímek Black And White. Ten vypráví o skutečné události v Adelaide z roku 1959 a v mnohém se neuvěřitelně shoduje s Šaškovým scénářem dvoudílného televizního filmu Zločin v Polné.

Zločin v Polné pojednává o tzv. hilsneriádě - nespravedlivém nařčení židovského mladíka z údajné rituální vraždy mladé dívky.

"Některé jednotlivosti příběhu byly naprosto totožné, to mě úplně šokovalo. Dokonce včetně konkrétní scénáristické metody. Potřeboval jsem, aby měl divák povědomí o těch historických událostech, a tak jsem je napsal do titulků. Včera jsem viděl film Černí a bílí a tam to bylo také! Asi to bude vypadat, že jsem to od Australanů opsal," obává se Šašek.

Film Černí a bílí přijela do Karlových Varů představit australská herečka Kerry Foxová, která v něm hraje po boku Roberta Carlyla. Jde o soudní drama natočené podle skutečné události a - jak vyplývá z výše zmíněného - zpracovává téma rasismu.

Herečka Foxová toto téma okomentovala slovy: "Australská historie je unikátní. Kultura původních obyvatel je velmi stará, a sama o sobě obsahuje spoustu znalostí a moudra z minulosti. Když přišli kolonizátoři z Evropy, běloši, bylo spácháno mnoho hrůzných činů, které dlouho ani nebyly uznány, ani řešeny. A v těch zločinech se pokračovalo mnoho let. Austrálie stále bojuje s tím, jak vyřešit tento problém."

autoři: vlk , jok
Spustit audio