Čím mladší, tím menší ochota se očkovat proti covidu-19. Jenže míra rozvolnění závisí na proočkovanosti, připomíná vakcinolog Dražan

31. květen 2021

O půlnoci ze čtvrtka na pátek 4. června se otevřou registrace k očkování proti koronaviru pro lidi od 16 do 29 let. Oznámil to premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Vakcínami proti koronaviru je už v Česku plnohodnotně naočkováno skoro jeden a půl milionu lidí. Další statisíce na vakcíny čekají. Jaký je zájem o očkování mezi mladšími lidmi? To shrne v pravidelné poradně Koronafokus reportér Matěj Skalický.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Vůbec největší zájem o vakcínu projevili senioři starší 80 let – k očkování se přihlásilo 87 procent z nich a přes 40 tisíc z nich stále na vakcíny čeká. S každou další věkovou kategorií je ten zájem nižší.

U lidí ve věku 60 až 64 let je ten zájem o očkování už jen 70 procent, u lidé o dekádu mladších už je zájem jen zhruba 60 procent a ve věkové kategorii 40 až 44 let chce vakcínu pouze každý druhý.

Čtěte také

Důvodů, proč tomu tak je, může být hned několik. Tím hlavním je určitě to, že seniorům hrozí při nákaze virem SARS-Cov-2 největší nebezpečí, proto mají i největší obavu a chtějí se nechat naočkovat. Zároveň nejstarší a často osamocení senioři vědí, že po naočkování se budou moct opět vidět se svými blízkými. Pochopitelně na větší zájem u starších věkových kategorií má ale vliv i to, že registrace k očkování se pro ně otevřely nejdříve.

Za to zvlášť mezi lidmi ve věku 30 až 34 let je zatím zájem o vakcíny velmi malý, k očkování se registrovalo 28 procent z nich, tedy něco málo přes 200 tisíc lidí.

Zapojit youtubery a influencery

Stát se obává, že takto malý zájem může být i u nejmladší věkové kategorie 16 až 29 let, pro kterou se registrace otevřou v noci ze čtvrtka na pátek. I proto teď pracuje na úprav očkovací kampaně, do které chce zapojit youtubery, influencery a další známé osobnosti na sociálních sítích.

Čtěte také

Ředitel agentury STEM Martin Buchtík pro server SeznamZprávy.cz řekl, že mladším lidem totiž chybí vysvětlení, proč by se měli nechat očkovat. Mladší lidé totiž nemají pocit, že jsou covidem-19 ohrožení a chybí jim jednoznačná motivace. Stát proto bude chtít v očkovací kampani akcentovat například využití covid pasů pro vycestování do zahraničí.

Podle pediatra Daniela Dražana, člena České vakcinologické společnosti, by ale hlavní motivace měla být pro všechny stejná.

„Vakcína chrání naše zdraví a náš život. To platí pro všechny. Na covid umřela spousta mladých lidí,“ zdůrazňuje a dodává: „A jsou tu i další motivace. Očkováním chráníme ostatní lidi, své příbuzné, rodiče, prarodiče a další kontakty.“

Čtěte také

Dražan upozorňuje, že i když si mladí lidé mohou myslet, že teď se vše otevírá a očkování už není potřeba, tak bez řádné vakcinace může být rozvolnění jen dočasné.

„Rozvolňovat budeme jenom do té míry, pokud se nebude nic dít. Současný stav není trvalý. Může být, pokud se podaří přes léto dostatečně proočkovat. Ale pokud ne a společnost nebude dostatečně imunní, tak se budeme během podzimu a zimy vracet do stavu, který nikdo nechce zažít znova,“ varuje Dražan.

Podle epidemiologů je nutné proočkovat ke kontrole epidemie aspoň 70 procent populace. V Česku je to zatím 16 procent všech lidí starších 16 let. A přes léto by mělo být očkování dostupné i dětem od 12 let. U mladších věkových kategorií se zatím vakcíny testují.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.