Čím dalším se Češi zapíší do kulturního dědictví lidstva UNESCO? Pivo to nebude

28. listopad 2016

Je to české loutkářství, které se za nás uchází o zápis do seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva organizace UNESCO. Specializovaný výbor zasedá od pondělí 28. listopadu zasedá v etiopské Addis Abebě a bude projednávat celkem 37 kandidátů.

O historickém významu a tradici českého loutkářství mluvila moderátorka Martina Spěváčková se šéfredaktorkou časopisu Loutkář, Kateřinou Leškovou-Dolenskou:

„Loutky sehrály významnou roli zejména v počátcích národního obrození. Tehdy de facto reprezentovaly jeden z mála kontaktů vesnického publika, které mluvilo česky. Loutkáři nesměly hrát ve městech, takže pochopitelně jezdili po venkově, kde zprostředkovávali hry v českém jazyce. Nebyla to záměrná věc, spíš taková potřeba, protože to publikum vyžadovalo.“


Česko už má na seznamu nehmotného dědictví průvody a masky z Hlinecka, sokolnictví, slovácký verbuňk a Jízdu králů.

Pivní kultura Belgie

České pivo považuje asi většina Čechů za nejlepší na světě a nedá na něj dopustit. Podobně hrdí na to svoje jsou i Belgičané. Rozhodli se ale jít ještě dál. Své pivo a pivní kulturu navrhli na zápis do seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Rozlohou je Belgie dvakrát menší než Česká republika, přesto má přes 200 pivovarů a vaří se tam přes 1500 piv, zhruba v padesáti stylech. Jako příklad uveďme silné trapistické pivo typu Ale, které je svrchně kvašené. Na světě je jen několik pivovarů, ve kterých se může trapistické pivo vařit a nejznámějším z těchto trapistických klášterních pivovarů je Notre-Dame v jižní části Belgie.

Logo

„Belgičané jsou velcí optimisté a šance vidí hodně vysoko. Vycházejí z prohlášení tajemníka UNESCO pro záležitosti nehmotného dědictví Tima Curtise, který uvedl, že se ještě nestalo, že by kandidát, který dostal všechna doporučení, že by se na prestižní seznam nakonec nedostal.“

autoři: všt , fin
Spustit audio