Čím dál víc lékařů je v důchodovém věku. Potřebujeme dostat absolventy do terénu, říká ministr

21. leden 2020

Za deset let nebude mít pacienty kdo léčit, varují odborníci. Českým lékařům je totiž v průměru 48 let a z dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že do roku 2030 bude až třetina všech doktorů v důchodovém věku. Nejvyšší věkový průměr mají praktičtí lékaři a dětští specialisté, ale stárnou také i chirurgové, internisti a plicní lékaři. Mladí lékaři jejich ordinace přebírat nechtějí, kvůli lepším platům raději zůstávají v nemocnicích.

Pro zlepšení je klíčová změna v oblasti postgraduálního vzdělávání, myslí si ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „V řadě oborů jsme vzdělávání zkrátili tak, aby se mladí lékaři dostali dříve do praxe. Také jsme poprvé v historii navýšili kapacity lékařských fakult zhruba o 20 procent,“ vypočítává kroky svého resortu, mezi které řadí i reformu primární péče.

Čtěte také

Lékaři-cizinci mohou být podle ministra řešením v určitých regionech, ostatně podobně to zcela běžně funguje i jinde v západní Evropě. „Nemyslím, že bychom se tomu měli a priori bránit, ale není to řešení plošné a systémové,“ dodává Adam Vojtěch.

Vyšší úhrady jako motivace

Asi nejpalčivěji pociťují pacienti stárnutí a zavírání praxí u praktických lékařů, kteří patří věkově mezi nejstarší odbornost. „Potřebujeme dostat nové mladé lékaře do terénu,“ konstatuje ministr Vojtěch. „Musíme tu práci zatraktivnit, aby praktický lékař nebyl pouze administrativní pracovník,“ uvědomuje si.

„Terén se snažíme podporovat i v rámci úhrad, to znamená, že i v tomto roce rostou úhrady výrazně všem segmentům včetně ambulantních specialistů a praktických lékařů.“

Pediatrie samostatný obor nebude

Čtěte také

Za nedostatkem mladých praktických dětských lékařů stojí podle Vojtěcha složitá debata zejména odborné veřejnosti, jestli má být pediatrie samostatným studijním oborem.

„Většina odborníků se spíše přiklání k tomu, že nikoliv. Ministerstvo proto chystá jiná opatření,“ vysvětluje. „Chceme tuto profesi zatraktivnit tím, že zavedeme vyšší bonifikaci na takzvaná rezidenční místa, tedy vyšší dotace pro mladé lékaře, kteří se vzdělávají v dané oblasti, aby měli motivaci jít do terénu.“

autor: Jiří Chum
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.