Cílem teroristů v Praze měla podle MfD být židovská synagoga

6. říjen 2006
Čteme z domácího tisku

Mladá fronta Dnes vypátrala, jaká hrozba spustila zvýšená bezpečnostní opatření v Praze. Arabští teroristé chtěli při útoku v Praze přepadnout židovskou synagogu a vzít jako rukojmí přítomné věřící - Mladá fronta Dnes to zjistila z důvěryhodných zdrojů blízkých zpravodajským službám. Kvůli akci, kterou připravovali muslimští extremisté, přijala vláda před dvěma týdny mimořádná bezpečnostní opatření.

Žádný člen kabinetu Mirka Topolánka informaci deníku nechtěl potvrdit. Podle listu plánovali teroristé propuštění lidí podmínit splněním určitých požadavků, jejich přesný obsah tajné služby neznají. Podle předpokladů to mohly být obecné výzvy ke stažení amerických vojsk z Iráku, nebo ukončení podpory Izraele ze strany Spojených států.

Protože takové požadavky nelze splnit, akce by patrně skončila tragicky. Teroristé podle tajných služeb zamýšleli, že synagogu v Jeruzalémské ulici v Praze 1 - ve které by drželi rukojmí - vyhodí do povětří. Výbušniny by měli s sebou, píše Mladá fronta Dnes. "To, co uvádíte, beru jako něco, co se v krajním případě stát mohlo, nikoli jako něco, co se stát mělo," řekl deníku nejmenovaný člen Topolánkovy vlády. Ostatní oslovení ministři se omezili na konstatování, že nejsou oprávněni poskytovat jakékoli informace.

Jubilejní synagoga v Jeruzalémské ulici v Praze
autoři: rep , mvo
Spustit audio

Více z pořadu