Chytré pomůcky pomáhají lidem s poškozením míchy

5. prosinec 2019

Naučit se správně sedět je důležité i pro zdravé lidi, pro lidi postižené poškozením míchy je to pak důležité extrémně.

V Centru Paraple využívají chytré pomůcky, které pomocí metody „pressure maping“ měří, jak klienti sedí, a pomáhají jim naučit se při sezení správnou polohu. V podložce o rozměru metr na metr jsou senzory, které snímají rozložení tlaku. „Využíváme je pro mapování rozložení tlaku na polštáři proti proleženinám /antidekubitní polštář, pozn red./ nebo na zádové opěrce,“ říká ergoterapeutka Centra Paraple Barbora Rusínová. „Využíváme je také, když s klientem řešíme polohování na lůžku nebo sed v autě, během dlouhých cest pro ně totiž nesmí být rizikový.“

Pro člověka, který trpí rizikem možných proleženin, je to skvělá pomůcka. Předejde jim a zároveň na svou polohu nemusí myslet. Je to výborná pomůcka i pro asistující osobu.

Jiří Čeloud, instruktor nácviku soběstačnosti Centra Paraple

Užitečná pomůcka pro instruktory i pro klienty 

Správné sezení je pro vozíčkáře extrémně důležité

Na výstupech z této podložky ergoterapeutka vidí, jestli klient má nějaké asymetrie pánve a jestli má vyhovující antidekubitní polštář. Proleženiny jsou totiž pro vozíčkáře velkou komplikací. Prostřednictvím speciálního rozhraní se podložka propojí přímo na monitor počítače. Například na figurantovi Jiřím Čeloudovi, jinak také instruktorovi nácviku soběstačnosti, bylo z výstupu okamžitě vidět, že má zvýšený tlak na levém sedacím hrbolu. Tato pomůcka je velmi vhodná i jako edukační nástroj, který klientům ukáže, jak mají správně sedět. Pomůcka je vhodná i pro výběr zádové opěrky, která je pro vozíčkáře a jejich pohodlí velmi důležitá.

Další využívanou pomůckou je 3D skenovací podložka Gaspard. Francouzská podložka je vyměkčená a dává se přímo na vozík pod dekubitní polštář. Je přímo propojena s aplikací v mobilním telefonu. Rychle můžete vidět rozložení tlaku vsedě a aplikace vozíčkáře každých 15 až 30 minut upozorňuje, že je potřeba nějak se odlehčit nebo že zaujal nějakou rizikovou polohu. 

autoři: Andrea Skalická , mrk
Spustit audio

Související