Chystáte se do Turecka? Nejdříve jeďte do Istanbulu, pak teprve k moři!

31. srpen 2014

„Neděle v Istanbulu vypadá jako každý jiný den - od rána slyšíte hlasy obchodníků s nejrůznějším zbožím, život zejména ve staré části města se nezastaví,“ říká prázdninový reportér v Turecku Jan Beneš, který doporučuje navštívit nejdříve rušná a velká města. „Istanbul vás může dobít, ale také vysát, po čtyřech dnech jste unavení,“ nastiňuje v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

Jak nejlépe naplánovat dovolenou v Turecku? „Do menších měst u moře zajeďte až po návštěvě Istanbulu,“ radí s tím, že v Turecku na vás čekají překvapení doslova na každém rohu. „Zejména pro turistu, který je v Istanbulu poprvé, není těžké zabloudit,“ dodává.

Čtěte také

Na cestu se můžete vydat s cestovní kanceláří, záživnější je ale jet na vlastní pěst. „Můžete lépe komunikovat s Turky, což je sám o sobě velký zážitek,“ nastiňuje s tím, že v malých městech, kde je turistický život řidší, se anglicky nedomluví snad vůbec nikdo. „Větší část Turků nerozumí anglicky, má ale základní znalosti z Němčiny,“ podotýká.

A jaká vypadá turecká kuchyně? „Má mnoho chutí, překvapilo mne ale, že není příliš ostrá,“ popisuje s tím, že hlavní specialistou je v Turecku kebab, největší rozmach ale zažívají turecké baklavy. „Pro toho, kdo má rád sladké, je to úplný ráj,“ upozorňuje.

Při návštěvě Konyi nezapomeňte ochutnat zdejší tradiční cukrovinky

Jak se liší život v Antálii a Istanbulu? Proč je nejrozumnějším dopravním prostředkem v Turecku letedlo? A rozděluje Turky názor na vstup do Evropské unie? I to jste mohli slyšet v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio