Chystáte se darovat? Pozor na podvodné nadace. „Vždy hledejte aktuální web a výroční zprávu,“ radí odborník

7. prosinec 2021

Sdružení Fórum dárců varuje před dvěma organizacemi. Nadace mezinárodní lékařské pomoci a Nadace světového fondu dětí vyberou od dárců každý rok dohromady přes deset milionů korun. Jenže nezveřejňují, co za peníze dárců kupují a polovinu vybraných peněz utrácí za provoz. „Na správu organizací by mělo jít maximálně 25 procent vybraných peněz. Dárce má právo na informace, prověřte si výroční zprávu,“ doporučuje prezident Asociace veřejně prospěšných organizací Marek Šedivý.

Obě nadace kromě Česka působí ještě v dalších pěti zemích Evropy.Jejich české pobočky sídlí v Praze na Václavském náměstí v paláci Fénix. Spíš než na osobní kontakt s dárci sázejí na kampaně, při nichž oslovují lidi dopisy. Každý rok jich podle výročních zpráv rozesílají přes sto tisíc.

Čtěte také

Na jejich webových stránkách najdete jen obecné informace o humanitárních programech bez informací, co přesně nadace za vybrané peníze pořizují. Nedozvíte se to ani z jejich výročních zpráv zveřejněných v obchodním rejstříku. Uvádějí v nich, že vybrané peníze údajně posílají zahraničním humanitárním organizacím. Co přesně se za peníze českých dárců v zahraničí nakupuje, to neříkají ani výroční zprávy.

Celou kauzu, kterou sledují reportéři Radiožurnálu několik měsíců, můžete sledovat na serveru iROZHLAS.cz.

Značka spolehlivosti je seznam prověřených organizací, u nichž Asociace veřejně prospěšných organizací hodnotila finance, bezúhonnost, poměr peněz na správu a poslání organizací nebo pravdivost uvedených informací. Dvacítku prověřených nadací najdete zde.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.