Chybí zpráva, jak dlouho tu Ukrajinci budou moci zůstat. Prý se to vyřeší později, kritizuje Rozumek

7. duben 2022

Vláda připravuje strategii pro zvládání příchodu lidí z Ukrajiny, sněmovně ji předloží před Velikonocemi. Co přesně obsahuje, zatím není známo. „Na republikovou strategii čekáme. Chceme dělat i strategii kraje, ale je mnoho oblastí, kde se bez státu neobejdneme,“ říká hejtmanka Petra Pecková (STAN). Strategii chtěla mít vláda původně vypracenou ještě před koncem března. „Je lepší, když bude kvalitní, než aby se něco sdělilo a za týden se to měnilo,“ dodává hejtmanka.

Strategie má mít třináct oblastí, hejtmanka Pecková prý nejvíce čeká na tu o školství. „Musíme řešit situace, které jsou v zázemí Prahy i dalších velkých měst, kde jsou plné školy. Bojujeme s nedostatečnými kapacitami mateřských a základních škol, stavíme nové školy pro české děti a teď si musíme poradit s přílivem ukrajinských dětí.“

Čtěte také

Ukrajinské děti mohly být vzdělávány i v jiných prostorách než přímo ve školách, plánuje hejtmanka.

Další oblastí, kde kraje čekají na plány kabinetu, je zdravotnictví. „Abychom mohli využít odborníky ve zdravotnictví v sociálních službách, ať jsou to pečovatelky, zdravotní sestry, lékařky. Potřebujeme, aby dostaly možnost působit v praxi,“ přibližuje Pecková.

Potřebujeme využít situace, kdy obce mají dlouhodobě nevyhovující dům a teď ho mohou velmi rychle upravit na bydlení.
Petra Pecková

Ministerstvo pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) připravuje dotace pro obce na rekonstrukci nebo výstavbu bydlení pro příchozí lidi. 

„Je řada obcí, které mají připravený projekt a dlouho čekaly na dotační podporu. Potřebujeme využít situace, kdy obce mají dlouhodobě nevyhovující dům a teď ho mohou velmi rychle upravit na bydlení,“ očekává středočeská hejtmanka.

Podle mých informací zatím majitelé hotelů alespoň v Praze nedostali žádné kompenzace, takže to zatím hradí ze svých peněz.
Martin Rozumek

Čtěte také

Také Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům, považuje za prioritu právě bydlení. 

„Podle mých informací zatím majitelé hotelů alespoň v Praze nedostali žádné kompenzace, takže to zatím hradí ze svých peněz. Bojím se, že se nám začnou uprchlíci ve velkém stěhovat na ulici. A navíc ubytování ve velkých centrech není řešení. Nastartovat nájemní bydlení pro ukrajinské uprchlíky je úplně klíčové,“ připomíná a dodává:

„A potom je z našeho pohledu potřeba také psychologická péče. Vidíme, že spousta ukrajinských maminek s dětmi jsou ve velmi špatném psychickém stavu.“

Jak dlouho

Až vláda před Velikonocemi dokument představí, bude to zhruba padesát dní po začátku války. 

Čtěte také

„Přitom ta iniciativa, která vyzvala vládu k aktivitě, vznikla už čtrnáct dní po začátku vlády,“ vadí poslanci ANO Jiřímu Maškovi z výboru pro bezpečnost.

Výhrady má také Martin Rozumek, který také dokument dosud neviděl: „Několikrát jsme konzultovali s ministerstvem práce, ale s ministerstvem vnitra minimálně. Já doufám, že vznikne funkce zmocněnce.“

Pecková kabinet hájí: „Situace se dlouho vyvíjela velmi překotně a museli jsme řešit aktuální situace. Teď jsou počty příchozích lidí nižší, teď se musí ‚zamakat právě na dlouhodobé strategii.“

Teď jsou počty příchozích lidí nižší, teď se musí ‚zamakat právě na dlouhodobé strategii.
Petra Pecková

Zatímco po začátku ruské invaze podle ní úřady registrovaly v Praze asi 3600 lidí denně, na konci prvního dubnového týdne to bylo už jen necelých sedm stovek lidí. Klidnější je situace i mimo Prahu. Vláda předpokládá, že Česko přijme na 250 až 300 tisíc lidí, většina z nich už dorazila.

Hosté Tématu dne jsou:
Petra Pecková, STAN, hejtmanka Středočeského kraje
Jiří Mašek, ANO, poslanec, člen výboru pro bezpečnost
Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům
Filip Harzer, reportér serveru Seznam Zprávy

„Myslím, že to číslo už růst nebude. Naopak by se někteří uprchlíci mohli vrátit, zatím jich to chce velká většina. Ale zatím mi chybí jasná zpráva k uprchlíkům i zaměstnavatelům, jak dlouho tady budou moci zůstat. Pořád se nás ptají, co bude za deset jedenáct měsíců. A ministerstvo vnitra říká, že se to bude řešit později,“ kritizuje Rozumek.

Jedna z kapitol vládní strategie se má týkat i vnitřní bezpečnosti. Co to znamená a je důvod k obavám? Jak si české úřady a veřejnost při pomáhání lidem z Ukrajiny stojí v porovnání s Polskem?

Poslechněte si Téma dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , kac
Spustit audio

Související