Chutná jídla ze školní jídelny nejsou sci-fi! Šéfkuchař Roman Paulus vaří i koprovku

4. říjen 2014

Šéfkuchař Roman Paulus se představuje na gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích. Hostům prý připraví oblíbená jídla, ale také „variaci na školní jídelnu“. „Připravím neoblíbené suroviny tak, aby je lidé měli rádi,“ popisuje Petru Královi, který moderoval Hosta Radiožurnálu přímo ze stánku na Karlovském gastrovestivalu.

Vzpomínáte na školní jídelnu s nechutí? Možná vás překvapí přístup michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse, který bez rozpaků svým hostům servíruje hovězí s mrkví a hráškem.

Čtěte také

„Lidé mají problém s nějakou surovinou jen proto, že jim v dětství nutili něco, co bylo špatně připravené. Po jednom ochutnání se takovému jídlu celý život vyhýbají,“ popisuje.


Koprová omáčka je skvělý český pokrm, který nikomu nic neudělal,“ připomíná Roman Paulus. A jak by zlepšil pohled třeba na takovou mlékovou polévku? „S tou se nedá udělat nic.

Švestky ve slanině provoněné slivovicí – i takovou delikatesu připraví šéfkuchař Pavel Václavík, který má v oblibě valašskou kuchyni. Právě on byl druhým hostem Radiožurnálu po 10. hodině.

„Teď jsme zkoušeli připravit panenku s hruškami a slivovicí,“ přidává další recept šéfkuchař, který při vaření používá slivovici. Pokrmu podle něj zůstane příjemné ovocné aroma. „Nic chemického. Všechno z místních produktů. Jako dobré víno, tak i slivovice dodá jídlu charakter,“ vysvětluje.

Šéfkuchař Pavel Václavík

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio