Chtěli byste mít vlastní erb nebo vlajku? Nejde o nic složitého, stačí si ho objednat

10. říjen 2014

Krátce po roce 1990 dostala česká města a obce možnost získat vlastní znak. Už od počátku byl o navržení a udělení znaku velký zájem, který trvá dodnes. Symboly historické kontinuity, lokální hrdosti a má i protokolární význam. Jak postupuje heraldik, když dostane od obce zadání na návrh nového znaku? Zdaleka to není tak jednoduché, jak byste možná čekali.

Samotné tvorbě znaku nebo erbu předchází studium archivních pramenů, historických razítek a pečetí, zohlednit je třeba i historii samotného místa, příslušnost k panství či osobnost zakladatele, zasvěcení místních kostelů a kaplí, místní zeměpisné reálie…

Práce heraldického specialisty zkrátka není jednoduchá. „Někdy obec přijde s jasnou vlastní představou v podobě určitého logotypu a mým úkolem je převést ji do heraldického jazyka,“ přibližuje část své práce archivář Zdeněk Kubík z Moravského zemského archivu v Brně.

Čtěte také

Heraldická pravidla by se dala přirovnat k jakémusi znakovému esperantu. Jednotlivé atributy a figury znaků mají univerzální platnost a jsou proto i bez znalosti místních specifik mezinárodně srozumitelné. Jednoznačná pravidla určují i volbu barev.

Zájem o vlastní znak ovšem nemají pouze obce, ale také jednotlivci a rodiny nebo různá sdružení a spolky. „Zájem je v poslední době velký,“ potvrzuje Tomáš Pokorný z firmy Alerion, která se zaměřuje na výrobu vlajek, praporů, znaků, pečetidel nebo řádů.

Spolu s ním ožívají i řemeslné techniky, které byly v devadesátých letech na prahu zániku.

Co je to mluvící znamení a jak s ním heraldika nakládá? Jaké kuriózní znaky si zvolili některé české obce? A jak se dostal velbloud do znaku města Plzně?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: and
Spustit audio