Chřipková epidemie začíná. Očkování můžete zkusit i teď, ale má to háček, radí odborník

V Česku propukla epidemie chřipky. Podle údajů Státního zdravotního ústavu přibývá nemocných ve všech krajích.

„Nejvyšší počty hlásí Jihomoravský a Zlínský kraj, ale lze konstatovat, že není dramatických rozdílů. Jsme na počátku chřipkové epidemie na území celého Česka,“ vysvětluje Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.

Na konci ledna se podle jeho informací evidovalo 1317 nemocných na každých 100 tisíc obyvatel. To je nárůst o 10,5 % oproti předcházejícímu týdnu. A Jan Kynčl očekává další růst počtu nemocných.

„Mutace virů se naštěstí neobjevily,“ uklidňuje veřejnost a dodává: „Ze všech identifikovaných chřipkových virů, které se na našem území objevily, byly zjištěny viry, které odpovídají vakcinaci.“ Dostupné očkování proti chřipce by tedy mělo „fungovat“.

Chřipku raději vyležte

Očkování je možné i na počátku nebo během chřipkové epidemie, nicméně každý, kdo se rozhodne očkovat až nyní, by si měl být vědom, že vakcína začne účinkovat až během 10 nebo 14 dní od samotného očkování. „Efekt je tedy již o něco nižší,“ upozorňuje Jan Kynčl.

Nejvíce ohroženi chřipkou jsou starší lidé nebo trpící chronickým onemocněním. „Chřipka může vést k úmrtí i jinak zdravých lidí,“ varuje však Jan Kynčl. „Může mít závažné komplikace. A to je důvod, proč byste měli chřipku vyležet,“ radí na závěr rozhovoru s moderátorem Vojtěchem Bidrmanem.

autoři: vbi , šše
Spustit audio