Chovatele uštkla jedovatá černá mamba, vyjel naproti záchranářům

19. srpen 2018 09:13

Nehoda se údajně stala v chatové osadě Jarov nedaleko Dolních Břežan. Záchranáři muže ve vážném stavu převezli do nemocnice v Praze. V sobotu odpoledne to potvrdila mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

„Pacient byl při příjezdu záchranářů sice při vědomí, ale vzhledem k tomu, že situace byla velmi vážná, kdy jed mohl u muže způsobit zástavu dechového centra, bylo nutné pacientovi zajistit dýchací cesty a připojit ho na strojem řízené dýchání,“ řekla Effenbergerová.

Aby se uštknutý chovatel dostal k lékaři co nejrychleji, vyjel záchrance naproti. 

Oficiální web obce Dolní Břežany nejprve informoval, že k uštknutí došlo v místní části Janov, ale plaz do volné přírody neutekl. Později se na webu objevilo upřesnění, že se příhoda stala v kontaktním zookoutku ve Zvoli.

Pracovníci zookoutku to na svém Facebooku popírají. "O kousnutí víme, víme, i komu se stalo a jeli jsme i na žádost asistovat a zkontrolovat zabezpečení hadů," vysvětlují.

Mamba černá je jedním z nejrychlejších hadů na světě. Obvykle dorůstá délky přes dva metry a může vyvinout rychlost dosahující dvaceti kilometrů za hodinu. Jed mamby je vysoce nebezpečný a působí velmi rychle.

Při uštknutí had uvolní průměrně sto miligramů jedu, přičemž smrtelná dávka pro člověka je již kolem deseti miligramů. Pokud není neprodleně podán protijed, na uštknutí mamby může člověk zemřít už po 20 minutách.

autoři: Jakub Horáček , jum
Spustit audio