Chovatelé ovcí začínají se stříháním vlny

10. červen 2009
Zblízka

Za 4 minuty čtvrt na deset, dobré dopoledne přejeme v dopoledním Radiožurnálu. Na ovčích farmách v Česku je rušno. Chovatelé totiž začínají se stříháním vlny. Ono jednoduché to tedy rozhodně není. Bzučící strojek zvířata zrovna neuklidňuje. Důležitá je tedy prý správná fixace, cvik a cit, to aby nikdo nepřišel k úrazu. Stříhání ovcí se učily také tři desítky chovatelů, kteří tento týden dorazili do Žďárských vrchů

Milan SLUNÉČKO:
Chytnu vemínko ovečky, jedu, pevně držím vemínko, schovám struky, ustřihnu si radši prst, než bych zranil ovečku, tak, tak, je chlupatá až sem, jo, až sem je chlupatá, tak, dobrý, pěkně vám to jde.

Daniel BURDA:
Na ekofarmu do Věcova se sjelo 26 chovatelů z celé republiky, aby se naučili, jak správně chytnout, ostříhat a při tom nezranit své ovce, mezi nimi také Daniela Linhartová.

Daniela LINHARTOVÁ, chovatelka:
Sama na vlastní kůži jsem si chtěla zkusit, jak to je náročný a můžu potvrdit, že zatím jsem stříhala jednu ovci a je to opravdu náročný. Je to práce k nezaplacení.

Daniel BURDA:
Když se teď podíváme na tu ležící ovečku před námi, ono to není vůbec jednoduché ji ostříhat.

Milan SLUNÉČKO:
Není to vůbec jednoduché, lidi to často vidí v zahraničních seriálech a filmech, kde to vypadá hrozně jednoduše, ale když se pak přihlásí, vidíte na vlastní oči teďko, že, že to je velký problém.

Daniel BURDA:
Před amatéry stojíme s profesionálem, kterým je Milan Slunéčko, čím to, že jsou ovce klidné, já bych tedy klidný nebyl.

Milan SLUNÉČKO:
To je to umění toho stříhače, jestli si tu ovečku dobře zafixuje, to vidíme na druhým stanovišti, že ten instruktor radí tomu frekventantovi, aby tam pracoval celým tělem, to znamená, jestliže ta ovce nedrží, tak ji špatně drží, fixuje ten, ten střihač, jo.

Daniel BURDA:
Strojky bzučí, chrčí, nemůžou se s nimi ty ovce zranit?

Milan SLUNÉČKO:
Určitě, určitě, každýmu se to stane, nikdo, nikdo ale tu ovečku nestřihne záměrně, když to není žíla, šlacha nebo krční tepna, tak to není zranění život ohrožující.

Daniel BURDA:
Jako když se chlap pořeže při holení.

Milan SLUNÉČKO:
Tak, tak, tak, tak.

Daniel BURDA:
Než Milan Slunéčko pomůže jednomu ze střihačů, já se vypravím za druhým, kterým je Alois Pořízka z Letovic. Můžu se vás zeptat, držíte takhle ovci poprvé, anebo už jste zručný střihač?

Alois POŘÍZKA, chovatel, Letovice:
No, dneska už podruhý.

Daniel BURDA:
A proč vlastně jste sem přijel, máte své stádo?

Alois POŘÍZKA, chovatel, Letovice:
No, my máme svoje, ale jako tři, že jo, tak jsem chtěl vidět, jak to vypadá, pokud bych si to byl schopný ostříhat sám, ale pro tři kusy to nemá cenu, to je opravdu lepší si pozvat toho střihače, ale chtěl jsem si to vyzkoušet prostě, jak práci s ovcema a manipulaci s nima.

Daniel BURDA:
Na semináři, který je pod taktovkou Svazu chovatelů ovcí a koz České republiky, se hodně také mluví o chybách českých chovatelů.

Milan SLUNÉČKO:
V Čechách, když začne někdo chovat ovečky, tak první, co postaví, postaví boudičku a nepostaví, nepostaví oplůtky, když, když postaví oplůtky, tak je postaví malý. První rok tam má 3 ovečky, další rok budou mít jehňátka a už jich je tam 10, ale ohrada zůstává furt stejná. A ta boudička, tu boudičku už nikdo ..., ten hnůj nevytahá a ty ovečky v tom lehají a všude ve světě jsou ovce čistý, bílý, v Čechách jsou špinavý.

Daniel BURDA:
Pro Radiožurnál Daniel Burda, Žďárské vrchy.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Daniel Burda
Spustit audio