Chovanec: Policejní zásah v Islámské nadaci v Praze byl oprávněný

9. květen 2014

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) potvrdil, že zásah policie v Islámské nadaci v centru Prahy byl v pořádku. Důvodem, proč kriminalisté zasahovali, bylo podezření z vydání a distribuce knihy, která šíří rasismus, antisemitismus a násilí proti takzvaným méněcenným rasám.

„Policie vyhodnocuje tento zásah podle českého práva jako oprávněný, včetně taktiky. To znamená, včetně vstupu do mešity v pátek."

„Měli informace o tom, že právě při této páteční modlitbě má dojít k masivní distribuci této knihy,“ prohlásil ministr vnitra.

Ze zásahu v pražské mešitě mají policisté video. Záznam údajně dokazuje, že policisté před vlastním zásahem vyzvali přítomné diplomaty, aby modlitebnu opustili.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze v pátek 25. dubna.


Podnětem k zásahu byla nejspíš kniha Základy tauhídu od Bilala Philipse. Kniha objasňuje, co islám míní pod výrokem "Jediný Bůh!". Na komentovaných příkladech popření Alláhovy jedinečnosti u různých kultur a náboženství autor údajně dokazuje, že islám je jediným pravým a ryze monoteistickým náboženstvím.

Razii provedli kvůli podezření, že se tam šířila kniha, která propaguje rasistické myšlenky, antisemitismus a xenofobii. Po zásahu obvinila policie jednoho Čecha, který je podezřelý, že se podílel na vydání a distribuci rasistické knihy. Hrozí mu až deset let vězení.

Detektivové při zásahu krátce zadrželi i tajemníka indonéské ambasády Wahona Yulianta, který poté obvinil policii z porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

Indonésie proti zásahu podala oficiální stížnost. Tamní ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance.

Islámská nadace a islámské centrum v Praze
autoři: mta , zus
Spustit audio