Chorvatští sportovci si přijdou na dobré peníze

3. září 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatští sportovci, kteří na olympiádě v Athénách obsadili medailové pozice, si přijdou na pěkné peníze. Vláda dá tomu, co získal zlato, 169 tisíc kun, stříbrní dostanou o 39 tisíc méně a sportovci, kteří skončili na třetí pozici, mají jistých 90 tisíc chorvatských kun. Ve finančním ocenění svých reprezentantů se předhánějí i rodná města. Například Rijeka už slíbila příspěvek sto tisíc.

V Rijece začala stavba nové lodi. Ta by od příštího roku měla pravidelně plout mezi Splitem a Supetarem na ostrově Brač. Právě podle tohoto města bude loď pojmenovaná Supetar. Vejde se na ní sto třicet osobních aut a převeze dvanáct set lidí. Délka trajektu bude devadesát metrů a cena? Osm milionů eur.

Obyvatelé Chorvatska ale i turisté si dnes mohou v knihkupectvích a na pultech novinových stánků koupit druhý díl Dějin Dalmácie. Vydání knihy finančně podporují chorvatská média ve spolupráci se státem. Chtějí tím společně zvýšit vzdělanost místních obyvatel. Kniha je k v prodeji za dotovanou cenu - 29 kun.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu