Chorvatští policisté postupují proti hříšníkům na silnicích nekompromisně

14. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatský plavec tvrdí, že přeplaval Středozemní moře do Tuniska. Noviny Večernji list ocenil nové fotografie Evy Herzigové. Do Zadaru připlula jachta za téměř čtyři desítky milionů dolarů. Češití policisté v Chorvatsku nabádají řidiče, aby dodržovali dopravní předpisy.

Veljko Rogošič - chorvatský dálkový plavec tvrdí, že přeplaval Středozemní moře v délce 200 kilometrů mezi Itálií a Tuniskem. Odborníci i jeho bývalý trenér to zpochybňují. Říkají, že to dělá pro pozornost médií, aby získal sponzory. Strhla se tu obrovská diskuse, jestli to je nebo není pravda. Problém je v tom, že nemá jakýkoli důkaz, ani fotografii. V anketě na jednom z největších internetových portálů přesto přes 50 procent účastníků věří, že se tak opravdu stalo.

Chorvaté mají velkou důvěru ke svým sportovcům na Olympijských hrách. V anketě více než polovina lidí věří, že jejich výprava získá více než tři zlaté olympijské medaile.

Česká modelka Eva Herzigová poodkryla v italském časopise GQ své půvaby. Je to ale v retro stylu, takže mnoho tajemství je stále aspoň trochu skryto. Chorvatský Večernji list oceňuje na internetu, že po 15 letech práce v modelingu Herzigová neztratila nic ze svého kouzla a nabízí k vašemu hodnocení zmíněné fotografie.

Do přístavu v Zadaru připlula jachta za 37 milionů dolarů. Je celá bílá, dlouhá 37 metrů a široká sedm. Jmenuje se Choo Choo a je vybavená podle svého prvního vlastníka z Hong Kongu zařízením ve stylu retro 70. let. V plném pohodlí si tam může užívat osm lidí a v garáži může být zaparkované i auto.

Víte, že Dalmácie má svého siláka podobného jako jsme měli my v osobě Franty Kocourka? Nebo ještě dříve Frištenského? Dokáže nést dvousetkilové břemeno na dálku 300 metrů. Je z Trogiru, jmenuje se Vjekoslav Novak a jeho mohutná síla i úctyhodný vzhled je prý od přírody a trochu tréninkem.

Mluvili jsme za vás s koordinátorem českých policistů v Chorvatsku plukovníkem Fantou. Požádal všechny české turisty, aby dodržovali chorvatské dopravní předpisy. Místní policisté jsou nekompromisní. A pokud uloží pokutu, je lepší ji zaplatit, protože jinak řidiči odeberou doklady a případ jde před soud většinou do 24 hodin a pokuty jsou daleko větší. Za překročení rychlosti o 40 km v hodině v obci je 2000 kun pokuty, za větší rychlost už může jít provinilec do vězení. Pokud jste se v Chorvatsku ocitli v nouzi, zavolejte číslo 112 případně 00385112. Zpravidla, jak slyší policisté češtinu nebo slovenštinu, přepnou na službu konajícího českého policistu a ozve se vám chorvatská policie nebo dojděte na nejbližší služebnu chorvatských policistů.

Vedoucí českého konzulárního úřadu ve Splitu Veronika Honcová pak má pro české občany naléhavý vzkaz - před cestou k moři nebo zpět a v jejich průběhu často odpočívejte a dodržujte pitný režim.

Ceny a kurzy

Kdo potřebujete vyměnit poníze, nebízíme pro srovnání kurs Reiffeisen banky v Chorvatsku. Za 1 Euro dostanete 7 kun a17 lip a za 100 českých korun 29 kun a 84 lip. Ceny benzínua nafty sev síti čerpadel INA v porovnání se včerejškem nezměnily, Za litr Eurosuperu 95 zaplatíte 9 kun a 4 lipy. A za litr Eurodieselu 9 kun a 46 lip

Doprava

Provoz na silnicích a dálnicích k moři i do vnitrozemí probíhá bez problémů. K zácpám může docházet místy na Jadranské magistrále u přímořských letovisek. Na dálnici A6 z Rijeky do Záhřebu je pomalejší provoz u tunelu Hrasten. Z hraničních přechodů nejsou hlášeny fronty.

Počasí

Na Jadranu bude v pátek 15. srpna převážně slunečno. Teploty od 29 do 34 stupňů. Ve vntrozemí Dalmácie později přibývání oblačnosti, mohou se vyskytnout letní deštíky a bouřky. Teplota moře se bude pohybovat mezi 24 a 27 stupni. Nejteplejší je moře v Zadaru a nově také na ostrově Rab. Pro jachtaře nebylo vydáno žádné upozornění.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu