Chorvatští hasiči vyjížděli k dalším požárům

15. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Při jednom z požárů byla objevena výrobna drog. Jízdenky na trajekty Jadrolinije jsou dražší. Koupaliště ve Splitu je vybaveno i pro zdravotně postižené.

Hasiči vyjížděli k dalším požárům. Poblíž letoviska Baško Polje začal hořet včera před 22. hodinou borovicový les. Vítr oheň rozšířil. Požár hasiči zlikvidovali během hodiny, škody ale způsobil na ploše 2,5 hektaru. Hasiči zasahovali také přímo ve Splitu, kde hořelo podkroví a střecha rodinného domu. Tento zásah ale bude mít dohru na policii. V budově se totiž při hašení našlo zařízení pro výrobu drog. Dalmatinčtí hasiči ode dneška zkoušejí nové kamery, které sledují místa, kde hrozí požáry. Videokamery rozpoznají dým i oheň a informace předají operačnímu centru hasičů. Pokud se systém osvědčí, mohlo by příští rok přibýt deset nových stanovišť.

Jízdenky na trajekty ode dneška podražily. Dopravní lodní společnost Jadrolinija upravila ceny na místních linkách a vysvětluje to rostoucími cenami ropy. Například na frekventované lince Split - Supetar zaplatíte za běžnou jízdenku o 2 kuny víc - nově 25 kun. Za vozidlo vydáte místo 106 už 117 kun. Pokud se vydáte z ostrova Krk na Cresu, bude vás cesta stát 14 kun a za přepravu auta zaplatíte 99 kun. Tyto ceny budou platit až do konce sezóny.

Koupaliště ve Splitu - Bene, zlepšuje služby pro tělesně postižené. Je vybaveno speciální hydraulickou zdviží, která plavce dopraví do vody. Pokud nemůže sám plavat, může si půjčit plovací vozík. Lidé s těžkým invalidním postižením, kteří nemají vlastní dovoz, mohou dokonce využít taxislužby, kterou si ale musejí objednat den předem. Koupaliště v Bene ve Splitu je otevřeno od 8.30 do 20 hodin.

V Chorvatsku si určitě dejte pozor na parkování! Zejména ve městech. Skoro všude se totiž platí. Například v centru Splitu za hodinu parkování zaplatíte 10 kun. V Omiši, asi 30 kilometrů jižně od Splitu, přijde parkovací lístek na 4 kuny. Místní obyvatelé říkají, že prvních patnáct minut vám dají policisté na to, abyste našli nejbližší automat a koupili si parkovací lístek. Když to neuděláte, dostanete automaticky 100 kun pokuty. Rozhodně se vyplatí částku hned zaplatit. Pokutě se stejně nevyhnete. Zdejší policisté shromažďují informace o dlužnících na hranicích, odkud řidiče nepustí, dokud všechny své pokuty na místě neuhradí.

Kurzy zahraniční měny: Za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 65lipa. Euro směníte za 7 kun a 22 lipa.

Ceny benzínu zůstávají stejné jako včera. Za litr benzínu Euro 95 zaplatíte 7 kun a 75 lipa a litr nafty vás bude stát 6,96.

Počasí v Dalmácii:
Na Jadranu bude zítra slunečno a hodně teplo. Odpoledne a večer se na nebi objeví mráčky a místní přeháňky. Vítr bude slabý. Ranní teploty 19 až 24 a denní 28 až 33 stupňů. Teplota moře je u Bolu na Brači 24 stupňů. U Splitu a Hvaru 23 stupňů a u Šibeniku 18 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu