Chorvatští hasiči budou ještě týden hlídat požářiště na ostrově Hvar

16. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na ostrově Hvar sice už nehoří - hasiči ale stále na místě zůstávají. Zejména jihozápadně od přístavu Stari Grad jsou totiž pod popelem ještě místa, která mohou znovu vzplanout. Škody způsobené letošními požáry jdou v Chorvatsku do stamilionů kuna a dalmátská města tak přicházejí o velké části svých rozpočtů. Například Korčula si také proto nemůže dovolit koupit nabídnutý dům mořeplavce Marca Pola.

Požár na chorvatském ostrově Hvar se podařilo po čtyřech dnech téměř uhasit. Oheň ale strávil 800 hektarů borového lesa, keřů a travin. Shořel také jeden dům a v okolí městečka Grablja byli lidé několik dní bez elektřiny. Hasiči ale stále zůstávají na místě v plné práci. Zejména jihozápadně od přístavu Stari Grad jsou totiž pod popelem ještě místa, ze kterých může oheň znovu vzplanout. Podle hasičů se úplně podaří požářiště uhasit až tak za sedm dní.

Stejně tak se stále udržuje při síle už lokalizovaný požár v pohoří Biokovo nad turistickým centrem Podgora. Oheň znovu rozfoukává vítr a během dne tam proto zasahovaly další letouny s nádržemi na vodu.

Rodný dům cestovatele Marca Pola na ostrově Korčula je na prodej. Vlastníci nemovitosti, kteří budovu zdědili po svých předcích, ji nejprve nabídli městu Korčula. To ale nemá na koupi dost peněz. Mořeplavcův dům si teď tedy může koupit kdokoli - stačí mít na účtě k dispozici požadovaných 420 000 eur.

Počasí v Dalmácii:
V Dalmácii bude zítra slunečno a teplo. Nejvyšší odpolední teploty mají u Jadranu dosáhnout 34 stupňů Celsia.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu