Chorvatským hasičům se podařilo zvládnout požár u Gračacu

17. srpen 2003
Zprávy

Kvůli panujícímu suchu stále zasahují hasiči na mnoha místech Chorvatska. Dnes odpoledne se jim podařilo dostat pod kontrolu požár u Gračacu, kterému padlo za oběť 150 hektarů porostů. Záchranářům přidělávají práci i nezodpovědní turisté.

Chorvatským hasičům se podařilo lokalizovat další požár. Podle operativního střediska se dostal pod kontrolu oheň u Gračacu, který ale už strávil kolem 150 hektarů trávy a křovin. Hasiči se v Chorvatsku s ohněm i dál potýkají kvůli panujícímu suchu denně na několika místech. Například dnes odpoledne si zásah vyžádal také požár u Vrgorce, kam se oheň rozšířil z Bosny a Hercegoviny. Hasiči za podpory letounu bojovali s dvoukilometrovou frontou ohně.

Zbytečnou pátrací akci vyvolala tříčlenná rodina, která si půjčila šlapadlo a nevrátila ho. Záchranáři včera hledali muže, ženu a dítě v okolí Opatije několik hodin. Nakonec se ukázalo, že rodinka si vyjela na šlapadle, které pak odstavila na pláž a vrátila se do penzionu, kde tráví dovolenou. Do akce tak byl zbytečně nasazený i pátrací letoun.

Počasí v Dalmácii

V pondělí bude v Dalmácii opět vedro. Teploty mají vystoupit až na 35 stupňů. Jasnou a slunečnou oblohu ale odpoledne a navečer na severním Jadranu trochu pokazí mraky.

autor: leš
Spustit audio