Chorvatský benzín a nafta jsou kvalitní, na pobřeží je málo nudistických pláží

22. červenec 2008
Zprávy

V Chorvatsku se nemusíte bát tankovat naftu a benzín, podle nejnovějších kontrol jsou dostatečně kvalitní. Snad jen u některých malých pump si dejte pozor. A stejně obezřetní buďte, pokud budete provozovat naturismus na nevyhrazených místech. Za to je totiž pokuta za překročení vyhlášky, která nahotu na veřejných místech (mimo vyhrazených) zakazuje.

Kvalita pohonných hmot prodávaných v Chorvatsku je většinou srovnatelná s tím, co motoristé tankují do nádrží v Itálii, Rakousku, Slovinsku nebo Maďarsku. Vyplývá to z analýzy místního autoklubu, který otestoval 72 vzorků paliva na 36 čerpacích stanicích. Eurosuper a eurodiesel v Chorvatsku splňují normy Euro 4, někde i Euro 5. Kontroloři ale také objevili několik čerpacích stanic, které příslušným testem neprošly. Šlo o menší benzínky, které nepatří k větším sítím.

Do Chorvatska míří stále víc turistů ze vzdálených zemí. Zatímco Evropané podle prozatímních statistik letos cesty spíše omezili, u turistů ze zemí jako jsou Spojené státy, Austrálie nebo Japonsko cestovní agentury zaznamenávají nárůst. Podle deníku Jutarnji List je Dubrovník dokonce mezi japonskými turisty hitem. Letos jich přijelo prý už 15 tisíc. Od ostatních návštěvníků se údajně liší především tím, že svůj čas v Dubrovníku chtějí trávit aktivně, především poznávat kulturu, historii a místní zvyklosti.

Pokud jste v okolí Rijeky a nevíte, kam večer zajít, můžete navštívit třeba místní jazzový klub v názvem Jazz Tunel. Nachází se v ulici Školjič, pravidelně pořádá živá hudební vystoupení a podle tisku má velmi dobrou nabídku piva.

Chorvatské sdružení naturistů upozorňuje na akutní nedostatek nudistických pláží v některých lokalitách. Na území Dalmácie a konkrétně ve Splitu a nejbližším okolí nemají prý naturisté vůbec možnost se vykoupat a slunit bez plavek. Existují sice místa, kde je možné "neoficiálně" naturismus provozovat, ale tam se - teoreticky - naháči vystavují riziku postihu za překročení vyhlášky, která nahotu na veřejných místech zakazuje.

Kurzy kuna-koruna a kuna-euro:

Kupříkladu Reiffeisenbanka vykupuje jedno euro za 7 kun 17 lip, 100 českých korun za 31 kun 14, což je mimochodem o něco více než v minulých dnech.

Ceny pohonných hmot:

Pohnuly se směrem, který vidíme rádi. Eurosuper 95 u nejrozšířenější sítě INA o trošku zlevnil, stojí 9 kun a 48 lip, nafta i nadále stojí 9 kun a 93 lip.

Doprava v Chorvatsku:

Zvýšený provoz na jadranské magistrále a v okolí turistických center. Na dálnici A1 na mýtné bráně Lučko ve směru na Záhřeb je několikakilometrová kolona. Dávejte velký pozor při dešti, především starší chorvatské silnice jsou za mokra velmi kluzké. Na hraničních přechodech Macelj, Bregana a Kaštel je silný provoz, především na vjezdu do Chorvatska.

Počasí na Jadranu 23. 7.:

Mělo by být oblačno, méně oblačnosti spíš na severu pobřeží. Mohou se objevit přeháňky nebo bouřky. Bude foukat mírný až silný vítr, převážně ze severu. Dopolední teploty 14 až 19 a odpolední 22 až 27 stupňů Celsia. Teplota moře také o stupeň poklesla, 24 až 25 stupňů jsou aktuální hodnoty.

Upozornění pro jachtaře:

Místy hrozí bouřky, na otevřeném moři může zafoukat severní nebo severozápadní vítr o síle do 50 uzlů. Vlny by místy mohly dosahovat stupňů 4 až 5.

autoři: Miroslav Panuška , bum
Spustit audio