Chorvatsko-srbské vztahy jitří nedávná válečná minulost

9. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko-srbské vztahy jitří nedávná válečná minulost. Srbská televize B 92 totiž zveřejnila nově objevený videozáznam zločinů z války v letech 1991 až 1995. Příslušníci chorvatských a bosenských sil na snímku zabíjejí srbské vojáky.

Dnes se proti materiálu ohradila i politická reprezentace Chorvatska, podle které není dokázáno, že pachateli na videu jsou Chorvaté a že srbská strana snímkem manipuluje s veřejným míněním.

Televize B 92 tvrdí, že snímků existuje víc. Už se ale nedostanou jako důkazní materiály před haagský tribunál. Ten už nemůže vznášet žádné další obžaloby.

Zhruba 60 milionů medúz napadá oblasti Španělska, Francie a Itálie. Ohrožují také koupající se turisty na chorvatském pobřeží severního Jadranu. Odborníci informují, že se břeh Itálie plní medúzami stejně jako v roce 1992, kdy pláže zůstaly zcela prázdné bez turistů.

Istrii navštívilo v červenci 687.000 turistů, což je o 27.000 méně než loni. Nejvíce turistů bylo v Rovini, dále v Poreči, Medulini a Pule. Nejčastějšími hosty byli Slovinci, následovali Němci a Italové. Celkem přijelo v prvních sedmi měsících do Chorvatska 1,5 milionu lidí.

Ve Vodici je otevřena nová zajímavá akvarijní sbírka podmořského světa. K vidění jsou zde typičtí mořští živočichové žijící v této oblasti.

Ceny a kurzy:

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,12 kuna a za 100 slovenských korun 18,89 kuna. Za jedno euro pak sedm kuna a 20 lipa.

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných osm kuna. Euronafta stojí 7,20 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa.

Doprava:

Na silnicích je dnes relativní klid. Zácpy nejsou ani před tunely na dálnicích, ani na hraničních přechodech, pouze v Macelji je zvýšený provoz směrem do Slovinska. Na ostatních přechodech je klid.

Na Istrii počítejte s mokrými silnicemi. Vytváří se kolona ze Splitu směrem na Makarskou na Jadranské magistrále. Mezi Splitem a Omiší je stojící kolona, která dosahuje délky až 15 kilometrů. Doporučujeme objet pobřežní úsek horami buď přes Šestanovac, nebo přes obec Žrnovnice. Průjezd Rakouskem by měl být taktéž bez problémů. Trajekty plují podle řádu a v přístavech se nečeká.

Počasí:

Počasí se bude postupně zlepšovat, i když zítra čekejte v Dalmácii ještě krátké přeháňky. Na zbytku území by mělo být převážně jasno. Foukat bude bura - vítr, který vane z vnitrozemí směrem na moře. To platí především pro sever a střed Jadranu. Ranní teploty 19 až 24, nejvyšší denní 26 až 30 stupňů. Nejlépe bude v pátek, kdy by se mělo v Dalmácii vyjasnit. Přes víkend pak čekejte opět mraky a možné přeháňky. Na severu Jadranu se zatáhne už v pátek, teploty v tu dobu budou do 25 stupňů.

Ráno bude moře poměrně divoké. Ve Velebitském kanále bude vát vítr o síle až 20 uzlů. Jinak bude vát severovýchodní až severozápadní vítr. Moře bude na stupni 1-2, otevřený Jadran 2-3, na jihu až stupeň 4. Viditelnost 10 až 20 kilometrů. Na moři bude proměnlivá oblačnost s možností srážek.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu