Chorvatsko se vzpamatovává z povodní

24. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko má už nejhorší povodně za sebou. Vodostav řeky Mury, která přitéká z Rakouska a Slovinska, přesáhl pět metrů, což je několik metrů nad normálem. Hlavní povodňová vlna už ale prošla nejcitlivějšími oblastmi. Voda zaplavila desítky domů a velké zemědělské plochy na severu Chorvatska.

V medžimurské županiji bylo třeba angažovat na 300 dobrovolníků. Mnohé oblasti se již nepotýkají se stoupající vodou, ale s nedostatkem pitné vody. Katastrofální stav je na některých místech záhřebské župy. První škody tam byly vyčísleny až na 20 miliónů kun, což je přes 80 miliónů korun.

Na poloostrově Čiovo se vzňal dům kvůli úderu blesku. Dům se nachází mezi obcemi Mavarštica a Žedno. Na místo dorazili mimo jiné hasiči z Trogiru. Hasiči už požár uhasili. Výše škod a míra poškození stavby není zatím známa.

Dvě stovky ozbrojených členů námořnictva z Indonésie včera vpadly na chorvatskou loď Mirna. Ta už zhruba týden kotví v přístavu Wandammen Teluk. Tanker s nosností třináct tisíc tun indonéské námořnictvo zadrželo proto, že vedení lodi údajně při kontrole nepředložilo potřebné dokumenty. Chorvatská společnost, která tanker provozuje, už uhradila pokutu dva tisíce dvě stě dolarů. Tamní úřady ale přesto chorvatskou loď propustit nechtějí. Všech 17 členů posádky je podle majitele přepravní společnosti v pořádku.

Správci Národního parku Plitvická jezera prožívají nejúspěšnější sezonu ve své historii. Denně Plitvičky navštíví kolem osmi tisíc turistů. Do poloviny srpna tak Plitvická jezera přilákala už více než půl milionu návštěvníků. To je absolutní rekord od roku 1990.

Počasí: Bude slunečno. Na severu Jadranu se může objevit velmi slabá oblačnost, povane mírný jihozápadní až západní vítr. Nejnižší teplota vzduchu 17-21, přes den 23-29 stupňů.

Prognoza za pomorce: Upozornění: Místy možnost bouřky na otevřeném moři.

Jinak na Jadranu severozápadní až západní vítr o síle 6-16 uzlů. V noci může být dokonce úplně klidno nebo severovýchodní vítr 4-14 uzlů. Moře zítra na 1-2, po obědě 3-4. Viditelnost 10-20 km. Bude slunečno, ojediněle se může objevit oblačnost. Na moři možnost krátkých přeháněk a místních bouřek.

Doprava v Chorvatsku: Je to neuvěřitelné, ale nejsou hlášeny žádné zácpy ani čekání. Dávejte pozor na Jadranské magistrále. Po deštích můžou padat ze svahů kameny, na mnoha místech je na vozovce naplavená zemina a suť.

Přechody: Odbavují plynule. Zesílený provoz je na Macelji a v Bajakovu. Kvůli povodním je zavřený přechod Svilaj. Trajekty se plaví podle řádu.

Kurzy: Sto českých korun směníte za 24 kun a 90 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 37 lip. Jedná se ovšem o kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o něco více.

autoři: vav , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu