Chorvatsko se připravuje na rekordní množství turistů

30. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

K moři o tomto víkendu dorazí rekordní množství turistů. Chorvatské úřady se přou se Srbskem o vlastnictví pozemků. Další Čech zemřel letos během své dovolené u Jadranu. Teplotní rekordy padají i v Chorvatsku, v neděli má být u moře až 35 stupňů.

Do střední Dalmácie má tento víkend dorazit 100 tisíc turistů. Je to nejvyšší číslo v historii samostatného Chorvatska. Pro srovnání loni ve stejnou dobu trávilo ve splitsko-dalmatské župě svou dovolenou o 21 procent méně návštěvníků. Do konce sezóny by se na plážích v regionu mělo vystřídat rekordních jeden a půl miliónu návštěvníků. Ti podle odhadů utratí asi 400 miliónů eur. Tradičně nejvíce do střední Dalmácie přijíždějí Němci, Češi a Slovinci a poslední dobou také turisté ze Skandinávie, Velké Británie a z Francie.

Chorvatsko zasáhla vlna veder. Nejvyšší teplotu dnes pozorovatelé naměřili ve vnitrozemí v okolí města Knin. Tam se rtuť teploměru vyšplhala na 40 stupňů Celsia. Lékaři upozorňují, aby si lidé v těchto dnech zajistili dostatečný příjem tekutin a vyhýbali se zvýšené námaze.

Zamýšlený prodej rekreačního areálu na ostrově Jakljan nedaleko Dubrovníku, který chce uskutečnit Republika srbská, vyvolal bouři nevole u chorvatské veřejnosti. Strhla se také hádka o to, komu vlastně nemovitosti patří. Chorvatský privatizační fond tvrdí, že jemu a navíc pohrozil, že případného kupce čekají problémy, až bude chtít nemovitost v katastru přepsat na sebe.

Naproti tomu Srbové tvrdí, že Chorvatsko prodej nemůže ovlivnit. Areál na ostrově Jakljan podle nich v 60. letech postavila tehdejší Jugoslávie bělehradskému centru dětských letovisek a ozdravoven a patří tak jemu. Srbské úřady ale navíc oznámily, že během srpna chtějí kupcům nabídnout další nemovitosti na území Chorvatska, například na ostrově Hvar, v Makarské nebo u Omiše.

V Chorvatsku zemřel další Čech. 47-letého muže z Prahy záchranáři vyprostili včera v podvečer v kaňonu řeky Cetiny, nedaleko Omiše. Turista, který ve čtvrtek spolu s dalšími třemi lidmi slaňoval 200 metrů vysokou stěnu, se zatím z neznámých příčin zřítil. Chorvatské úřady po nehodě vydaly varování turistům, aby se sami do podobných těžko dostupných a nebezpečných míst nevydávali.

Z historického centra Splitu zmizí reklamní billboardy. Rozměrné osvětlené plochy jsou umístěny na fasádách domů a to se nelíbí místním. Na základě jejich protestů vedení města rozhodlo, že agentury musí reklamy z centra odstranit nejpozději do listopadu.

Počasí v Dalmácii:
31. 8. má být u Jadranu v Dalmácii až 35 stupňů. Ve vnitrozemí ale opět teploty mohou dosahovat ke čtyřicítkám. Slunečné počasí se pokazí odpoledne na severním Jadranu, který zasáhne bouřka.

Proto platí upozornění pro jachtaře, kteří se budou na severu pohybovat - hlášené jsou neveriny. V noci bude vát jihovýchodní a jihozápadní vítr o rychlostí 4-10 uzlů, na otevřené části severního Jadranu až 18 uzlů. Zítra počítejte u Istrie s větrem severozápadním o rychlosti 4-18 uzlů. Na jižním Jadranu povane jihovýchodní nebo jihozápadní vítr 4-10 uzlů. Moře máme hlášené na stupni 1-2, na severu 2-3. Viditelnost 10-20 kilometrů, místy 1-4 kilometry kvůli mlžnému oparu.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu