Chorvatsko se chystá na jeden z nejrušnějších víkendů sezony

11. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Tentokrát to není předpokládaným návalem turistů z Česka a dalších zemí. V pondělí je svátek Panny Marie. Například v Makarské a ve Splitu se chystají poutě, kam se budou sjíždět, a hlavně bosky scházet tisíce místních věřících. Očekává se, že pobřežní oblasti kvůli tomu budou jenom obtížně přístupné.

Starosta Splitu Zvonimir Puljič včera odeslal přátelský dopis do Švédska. Adresátem je rodina Johansonová, jejíž tři členové byli zraněni při červnovém výbuchu plynové bomby v pizzerii v centru Splitu. Starosta se rodině ještě jednou omluvil a nabídl Švédům sedmidenní pobyt na Jadranu v příštím roce na účet města.

Perla jižního Jadranu, Dubrovník v těchto dnech odolává náporu turistů. Od začátku sezony vystoupilo na ochoz hradeb, které patří k největším dubrovnickým turistickým lákadlům, už skoro 400 tisíc lidí. Jen v červenci se prodalo denně 7 tisíc vstupenek. Také v těchto dnech lidé v hondbě za krásným výhledem musí v Dubrovníku vystát dlouhou frontu.

V centru města Hvar, v části, která se jmenuje Carpe Diem si v minulých dnech daly dostaveníčko nádherné modelky. Ty přijaly pozvání známého fotografa aktů Stefana Lupina, který má ve městě Hvar své letní sídlo. Lupino se pustil do díla a podle místního tisku i turisté měli přímo na rivě na co koukat. Na Hvaru, který proslul bouřlivým nočním životem se letos v červnu volila Miss Jadranu. Stala se jí Češka.

V Metkoviči opět poplují po Neretvě podivuhodná plavidla. V sobotu bude zastavena plavba všech lodí po Neretvě v úseku Metkovič - delta Neretvy a to v době od 14 do 21. hodiny. Důvodem je 8. ročník maratonu netradičních plavidel, který se tam koná.

Známá římská Aréna v Pule už hostila nejeden vydařený koncert. Teď si na své konto připíše další kocert. V úterý tam vystoupí světoznámý americký zpěvák a megastar rockové scény Joe Cocker. O koncert je mezi fanoušky z celé Evropy velký zájem. Joe Cocker odstaroval svoji hvězdnou kariéru na konci 60. let na Woodstocku, kde se tehdy sešlo skoro půl miionů příznivců.

Dalmátská metropole Split se chystá na fotbalový zápas roku. Ve středu 17. srpna na tamním stadionu změří síly v přátelském utkání chorvatská reprezentace se slavnými Brazilci. Trenér "kanárků" Carlos Perreira nominoval na utkání 22 hráčů. Ze slavných jmen chybí jen Ronald Ronaldihno. O zápas je velký zájem, je to historicky první utkání Chorvatska s Brazílií.

Počasí

Se vším důrazem upozrňujeme, že na severním a středním Jadranu hrozí v noci a ráno bouřky, později mají dospět i do jižní části moře. Nad ránem povane velmi silná bura.

Zítra bude proměnlivo a oblačno. Čekejte přeháňky a déšť, především dopoledne. Ranní bura bude během dne oslabovat. Ranní teploty budou 17-22 stupňů, denní 20-25, na pobřeží o něco více.

Prognoza za pomorce: Moře bude na stupni 2-4. V noci a ráno na severu 3-4. Viditelnost 10-20 kilometrů.

Doprava

Velký provoz je především na silnicích na Istrii a podél pobřeží. Na vjezdech do turistických center se tvoří kolony, je potřeba počítat s čekáním. Zácpy jsou hlavně na průjezdech Zadarem, Šibenikem a na úseku Split-Omiš-Makarská. Z Makarské se doporučuje objízdná trasa přes Dupci, Šestanovac, Trilj a Sinj.

Na dálnici A1 je asi 6kilometrová zácpa před tunelem Sveti Rok. Ucpává se také kasírka Lučko na sjezdu z dálnice.

Na přechodech je velký provoz hlavně na výjezdu. Platí to pro Macelj, Kastel, Breganu, Rupe a Plovaniju.

Fronty jsou i v přístavech trajektů na ostrovech střední a severní Dalmácie.

autoři: men , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu