Chorvatsko nutně potřebuje novou hasící techniku

18. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Podle chorvatského premiéra Stjepana Mesice jsou letošní požáry katastrofou a Chorvatsko nutně potřebuje koupit další moderní hasičskou techniku. Bude o tom ve čtvrtek jednat vláda. Chorvatsko ale dál plánuje investice do infrastruktury. Spojnice mezi Záhřebem a pobřežím Jadranu se stále budují.

Chorvatský premiér Stjepan Mesič si prohlédl požářiště na Hvaru. Konstatoval, že pro ostrov byly letošní velké požáry katastrofou. Jen na Hvaru od července shořelo na 3000 hektarů půdy. Podle Mesiče byl k hašení nasazený dostatek lidí. Problémy má ale Chorvatsko s technikou. Jednat o tom má ve čtvrtek vláda. Kvůli katastrofálnímu suchu propukají nové požáry každým dnem na různých místech Chorvatska. Dnes například hoří u Poreče, kde ohni padlo za oběť 10 hektarů porostů.

Kompletní rychlostní silnici ze Záhřebu na severní Jadran využijí turisté až příští sezonu. Letos se zatím nepodařilo dokončit poslední třináctikilometrový úsek cesty. Nová silnice má urychlit cestu ze Záhřebu do Rijeky. Chorvatský automotoklub počítá, že příští rok už turiské zvládnou 140-ti kilometrovou cestu ze Záhřebu k Jadranu za 90 minut jízdy.

Počasí

V Dalmácii bude zítra slunečno. Obloha se může zatáhnout jen na severním Jadranu. Maximální teploty do 36 stupňů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu