Chorvatsko má svou hudební televizi

10. září 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko se dočkalo své hudební televize. Letošní deštivé léto mimořádně svědčilo komárům. Ve Splitu by mělo vyrůst nové nákupní centrum. Chorvatská vláda chce zdražit benzín.

Chorvaté se narozdíl od nás dočkali své verze populární hudební televize MTV. Ode dneška oficiálně vysílá MTV Adria. Stanici je sice možné naladit už od 1. září, ale právě dnes ve 20 hodin končí experiment a vyjíždí se na ostro.

MTV Adria je určena pro Chorvatsko, Slovinsko a Bosnu a Hercegovinu. Jenom v Chorvatsku může mít asi milion diváků, kteří mají kabelovou televizi.

Letošní deštivé léto je nepříjemné nejen pro turisty, kteří se nemohou slunit na plážích a koupat. Nepříjemným se stává i večer. Po deštích se totiž v kalužích velmi daří komárům, kteří se letos poněkud přemnožili. Takže na večerní posezení u vína v konobě se nezapomeňte namazat repelentem.

Ve Splitu by mělo vyrůst nové nákupní centrum i s multikinem. Na území nedaleko nákladního přístavu, na rozhraní města a průmyslové zóny chce firma Kerum přestavět původní haly na nákupní centrum o rozloze 40.000 metrů čtverečních a osmisálové multikino.

Chorvatská vláda chce zdražit benzín. Očekává se, že cena nejpoužívanějšího Eurosuperu 95 vzroste až na devět kuna. Pokud jste ale u moře autem právě teď, nemusíte se obávat. Vláda zároveň slíbila, že ještě dva týdny udrží cenu 7,98 kuna.

Co se bude dít potom je ale otázkou. Podle ekonomů je možné, že se benzín zastaví až pod hranicí deseti kun za litr, na druhou stranu varují, že by to nebylo dobré pro ekonomiku, která nyní drží velmi nízkou inflaci.

Kursy a ceny

Sto českých korun směníte na 25 kun. Za jedno euro dostanete 7 kun a 39 lip. Za litr benzínu Eurosuper dáte 7,98 kun, nafta je za 7,40 kun.

Počasí v Dalmácii

U moře bude většinou slunečno, na severním Jadranu místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 17 až 22, odpolední 24 až 27 stupňů. Vát bude slabý jihozápadní vítr, na severu jugo. Pokud jde o další dny, do úterý meteorologové hlásí přeháňky a pak bude slunečno. Teploty kolem 24 stupňů.

Jachtaře čeká většinou jihovýchodní vítr 6 až 14, na jižním Jadranu až 20 uzlů. Moře mezi dvojkou a trojkou, viditelnost do 20 kilometrů. Na severním Jadranu proměnlivá oblačnost a přeháňkami a bouřkami.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu